Obrazovanje

Međunarodni dan: Učiteljima vratite dostojanstvo i poštovanje

Međunarodni dan: Učiteljima vratite dostojanstvo i poštovanje
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Međunarodni dan: Učiteljima vratite dostojanstvo i poštovanje

BANJALUKA, PRNJAVOR - Učitelji su važna karika u svakom društvu i svakom sistemu. Dobar učitelj je jednako dobar učenik, sutra dobar radnik, a to je jednako dobrom i zdravom društvu, odnosno državi, istakla je za "Nezavisne novine" Nevena Radmilović, učiteljica u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Prnjavoru.

Međunarodni dan učitelja obilježava se svakog 5. oktobra, a svoje znanje i ljubav učitelji svakog dana pružaju učenicima.

Prema riječima Radmilovićeve, biti učitelj danas nije nimalo lako, a učiteljima treba vratiti povjerenje, poštovanje i uvažavanje.

"Učitelj i nekada i sada želi da radi samo sa djecom i za djecu", rekla je ona, dodajući da sistem često nameće obaveze kojima učitelji ne bi trebalo da se bave, ali bez obzira na sve, najbolji trenuci su nešto što ostaje iza svake generacije.

"Ako dajemo ljubav i poštovanje, ono nam se i vrati", istakla je Radmilovićeva.

Već dvije decenije svoje znanje nesebično dijeli i Žarko Aničić, učitelj u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Trnu kod Laktaša, koji ističe za "Nezavisne novine" da svoj posao i odnos sa učenicima ne bi mijenjao ni za šta na svijetu.

Kako navodi, djeca su uvijek djeca, ali u odnosu na ranije generacije, današnji učenici su više opčinjeni telefonom.

"Djeci je potrebno više igre, žive riječi, humora, glume, prijateljskog odnosa nego ekrana. Uvijek su u tom uzrastu željni druženja, pažnje, ljubavi, razgovora i obavezno razumijevanja", rekao je Aničić.

U želji da učenicima olakša prve dane u školi, napisao je i dvije knjige za prvi razred pod nazivom 'Matematičica' i 'Azbučica'.

"To su knjige za početak učenja čitanja i pisanja i početak učenja matematičkih pojmova koje na neki način razgovaraju sa djecom. Ima dosta lijepljenja, sjeckanja, bojenja, slaganja", naveo je Aničić, dodajući da one omogućavaju svestran razvoj.

Fakultet školskom učionicom će uskoro zamijeniti i Sandra Ostojić, studentkinja četvrte godine učiteljskog studija na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Kako ističe, biti dio nečijeg odrastanja, vaspitanja i obrazovanja je nešto posebno.

"Kroz studiranje sam još više zavoljela ovaj poziv, praksa je bila prelijepa. Mislila sam da će mi biti teško i zahtjevno, i moram priznati da i jeste, ali su učenici jako aktivni i maštoviti. U četvrtoj godini ćemo imati mnogo više prakse u školi nego prethodnih godina i mislim da će to doprinijeti daljem radu u učiteljskom zvanju", rekla je Ostojićeva za "Nezavisne novine".

Čestitku povodom Međunarodnog dana učitelja uputila je i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, ističući da učiteljski poziv nosi sa sobom ogromnu odgovornost, jer oni oblikuju budućnost društva i nude temelje znanja i moralnih vrijednosti.

"Učitelji nisu samo nosioci znanja, već i vodiči, inspiracija i podrška svakom pojedincu na njegovom putu odrastanja i obrazovanja. Vaša posvećenost prenošenju znanja na mlada pokoljenja, te neizmjerna ljubav koju dajete svojim učenicima prelazi granice učionica i ostavlja dubok i trajan pečat u životu svakog pojedinca", navela je Stojičićeva.

Ona je istakla da doprinos učitelja nije samo u formiranju učenika kao akademski obrazovanih osoba, već i u razvijanju njihove odgovornosti i spremnosti za suočavanje sa životnim izazovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije