Obrazovanje

Međusobno prozivanje: Optužbe za davanja povlastica po političkoj liniji

Međusobno prozivanje: Optužbe za davanja povlastica po političkoj liniji
Foto: N.N. | Međusobno prozivanje: Optužbe za davanja povlastica u po političkoj liniji

BANJALUKA - Čelnici agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova BiH i RS su se međusobno optuživali za opstrukciju u procesu akreditacija, a pljuštale su i optužbe za davanja povlastica univerzitetima po političkoj liniji.

Jugoslav Vuk Tepić, načelnik Odjeljenja za akreditaciju u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, naglašava da Agencija na nivou BiH već duže vrijeme opstruiše proces akreditacije visokoškolskih ustanova.

Biljana Vojvodić, v.d. direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, ranije je istakla da ove godine za pet visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske ističe rok važenja akreditacije, te da će Republika Srpska početi da vodi sopstveni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova.

S druge strane, Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) BiH, tvrdi da je Vlada RS dajući, kako kaže, političke i pravne instrukcije Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS opstruisala rad Agencije kojom on rukovodi.

"Vlada RS je usvojila tzv. Informaciju o opstrukcijama procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u RS kako bi optužila HEA-u za opstrukciju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u RS, kao i za tzv. diskriminaciju upisa u Državni registar nekih ustanova u RS u odnosu na druge visokoškolske ustanove istog entiteta", rekao je Halilović.

Komentarišući informaciju o vođenju tog registra Halilović je istakao da Vlada RS čini sve da stvori pretpostavke da Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS postane punopravan član međunarodnih organizacija za kvalitet u visokom obrazovanju.

"Ovo je direktno u suprotnosti sa članom 48 alineja 9 Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH", tvrdi Halilović.

On je takođe ustvrdio da je Vlada RS zabranila delegaciji Srba u Upravnom odboru HEA da usvoji odluku o normama, kojom se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja.

Tepić tvrdi da oni nisu osporili odluku, nego Halilovićev prijedlog, jer, kako kaže, on ne reguliše minimalne standarde za oblast visokog obrazovanja nego propisuje postupanje aktera u visokom obrazovanju.

"Okvirni zakon o visokom obrazovanju koji smo mi prihvatili je dao određene nadležnosti državnom nivou u oblasti visokog obrazovanja, međutim te nadležnosti se zloupotrebljavaju", naglašava Tepić za "Nezavisne".

Pojasnio je da je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i do sada vršila akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS, te da je zadatak HEA bio upisivanje akreditovanih ustanova u registar. Tepić tvrdi da su po pet-šest mjeseci čekali samo na potvrdu o imenovanju komisije. On je istakao da proces akreditacije u RS neće biti ugrožen, te da će članovi komisije i ubuduće biti sa zajedničke liste, ali će se na izvršenje imenovanja čekati 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije