Obrazovanje

Milan Mataruga podnio ostavku

Milan Mataruga podnio ostavku
Foto: Velibor Tripić | Milan Mataruga podnio ostavku

BANJALUKA - Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci, danas je podnio ostavku, a Senat će da odluči da li će je prihvatiti ili ne.

Kako je saopšteno iz Rektorata, detaljne razloge za podnošenje ostavke Mataruga će obrazložiti sutra na konferenciji za novinare. Danas je prvo rekao da nije dao ostavku, međutim kasnije je ostavku uputio Senatu.

Podsjećamo, sve je kulminiralo u utorak, kada je stotinak studenata "okupiralo" Rektorat iznoseći 18 zahtjeva i ukazujući na afere, seksualna uznemiravanja te problem sa zapošljavanjem najboljih studenata, asistenata i slično, baš u isto vrijeme kada je trajala svečana akademija u Banskom dvoru povodom manifestacije "Dani Univerziteta".

Poslije akademije Mataruga je imao sastanak s nezadovoljnim studentima, a kako nisu postigli konkretan dogovor oni su zatražili ostavku rektora.

Mataruga je danas prije nego što je podnio ostavku rekao da će do kraja sedmice (najvjerovatnije u petak) biti održana vanredna sjednica Senata, na kojoj će se rapravljati o zahtjevima studenata nezadovoljnih stanjem u visokom obrazovanju.

Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da su ih pozivali profesori i dekani pojedinih fakulteta koji su im pružili podršku.

"Naš akcenat nije na smjeni rektora, nego na ispunjenju zahtjeva, da se krenu rješavati konkretni problemi", istakao je Savić.

On je naveo da Vlada RS svake godine izdvaja 36 miliona KM za rad Univerziteta, a da im rektor tvrdi da ne može zaposliti 100 novih asistenata. "Mi tvrdimo da se tim novcem može zaposliti 100 novih asistenata, koji su potrebni fakultetima, i riješiti mnogo stvari", kazao je Savić.

On je istakao da je problem Univerziteta i što mnogi profesori svojataju katedre, što, kaže, nije normalno.

Studenti kažu da je potrebno uraditi i usklađivanje troškovnika Univerziteta sa zakonom.

Savić je naglasio da će sljedeće sedmice organizovati plenum svih studenata, na kojem će preko 2.000 prisutnih otvoreno razgovarati o svemu.

"Ukoliko u petak ne dobijemo podršku Senata bićemo prinuđeni blokirati rad Univerziteta", istakao je Savić.

Inače, na Univerzitetu u Banjaluci danas su promovisana 24 doktora nauka, od čega 12 u oblasti društvenih nauka, sedam u oblasti medicine te pet u oblasti tehničkih nauka.

Neki od zahtjeva studenata

- da bude zaposleno 100 novih asistenata,

- da se riješi pozadina afere na Tehnološkom fakultetu,

- da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja,

- da se kroz softver za plagijate provuku svi radovi profesora,

- da svaki fakultet u toku godine mora realizovati tri projekta,

- da se prekine narušavanje autonomije studentskih organizacija,

- da se odluke u Senatu i Nastavno-naučnom vijeću ne donose preglasavanjem studenata,

- da se najboljim studentima ponudi ostanak na fakultetima.

Dodik: Studenti imaju najbolje uslove

Predsjednik RS Milorad Dodik apelovao je danas na sve na Univerzitetu u Banjaluci da probleme riješe dogovorom.

Navodeći da ne zna šta se dešava izmedu rektora i studenata na Univerzitetu u Banjaluci, Dodik kaže da zna da studenti u Srpskoj sada imaju najbolje uslove za studiranje, da su urađeni mnogi studentski domovi i da je ishrana najjeftinija u regionu.

"Apelujem na sve da se smire i da to riješe dogovorom", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije