Obrazovanje

Ministarstvo čeka inicijativu grada Banjaluka o sportskoj gimnaziji

Ministarstvo čeka inicijativu grada Banjaluka o sportskoj gimnaziji
Foto: Pixabay | Ministarstvo čeka inicijativu grada Banjaluka o sportskoj gimnaziji

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske još nije zaprimilo zvanične inicijative ni Gimnazije Banjaluka za uvođenje novog smjera, ni grada Banjaluka za osnivanje škole, kao ni elaborat opravdanosti uvođenja novog smjera, odnosno osnivanja škole, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz ovog ministarstva.

"Školama je data mogućnost da podnesu zahtjev za uvođenje novog smjera, uz detaljnu analizu opravdanosti, analizu zainteresovanosti učenika za upis u novi smjer i izrađen elaborat o opravdanosti uvođenja novog smjera. Odluku o uvođenju novog smjera u gimnaziji, na prijedlog škole, odobrava ministar", kazali su iz nadležnog ministarstva.

Dodaju da kada su u pitanju zakonske procedure, inicijativu za osnivanje škole, čiji je osnivač Republika Srpska,  pokreće jedinica lokalne samouprave na čijem području se planira otvaranje škole.

"Inicijativa se dostavlja Ministarstvu na razmatranje i dalje postupanje najkasnije do kraja decembra tekuće godine za narednu školsku godinu. Uz inicijativu se prilaže i elaborat o opravdanosti osnivanja škole. Nakon što se utvrdi ispunjenost uslova za osnivanje, Ministarstvo dostavlja Vladi Srpske na razmatranje i usvajanje prijedlog za osnivanje javne škole sa elaboratom i rješenjem o ispunjenosti uslova", kazali su iz Ministarstva.

Dodaju da u narednom periodu očekuju da dobiju neku od pomenutih inicijativa, kao i kompletnu potrebnu dokumentaciju, i da će je oni po prijemu razmotriti, te pružiti podršku i postupiti u skladu sa zakonskim propisima.

"Ministarstvo prosvjete i kulture, u skladu sa Strategijom razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Republike Srpske, podržava uvođenje novog smjera ili novog zanimanja u okviru srednjoškolskog obrazovanja.

Kada je riječ o sportskom smjeru gimnazije, smatramo da bi za učenike koji se aktivno bave sportom bilo dobro rješenje da u okviru srednjoškolskog obrazovanja imaju i tu mogućnost, koja će im, pored sticanja opšteg znanja, pružiti priliku da jačaju svoja znanja i kompetencije u okviru profesije i sporta kojim se žele baviti u budućnosti", pojasnili su iz ovog ministarstva.

Vida Malešević, direktorica banjalučke  Gimnazije, istakla je da nju još niko nije obavijestio o osnivanju sportske gimnazije, ali i ni sportskog odjeljenja  u njihovoj  školi.

Podsjetimo, na sjednici Skupštine grada Banjaluka, održanoj 22. marta, odbornici su usvojili prijedlog da Banjaluka dobije prvu sportsku gimnaziju.

"Gradimo prvu sportsku banjalučku gimnaziju. Hvala odbornicima za podršku, kojom su stvoreni preduslovi za realizaciju ovog važnog projekta. Bilo je neizvjesno i od te neizvjesnosti smo došli do jednoglasne podrške za ovu značajnu odluku", kazao je tada Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Kako je rekao, ovo je ogromna stvar, jer je ovo prva ustanova tog tipa u cijeloj Republici Srpskoj, namijenjena svim sportistima, da mogu da uče i budu obrazovani i istovremeno se bave sportom.

"Presrećan sam i ovo je prevažno, jer je ovo prva takva ustanova u Republici Srpskoj", poručio je tada Stanivuković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije