Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora

Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora
Foto: Ilustracija | Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora
Srna

BANJALUKA - Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su netačne informacije da se predstavnik ovog ministarstva sastao sa roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca, te naglašeno da je naziv jezika definisan Ustavom Srpske i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

"Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik", navode iz resornog ministarstva. 

U saopštenju je navedeno da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

Ministarstvo prosvjete i kulture podsjeća i da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7 Stav 1 Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi - "jezik bošnjačkog naroda", utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH. 

U saopštenju se naglašava da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Srpske bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan. 

"Brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo djeci u Srpskoj jednako pravo na obrazovanje", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva naglašavaju da u školama u Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda. 

Pojedini mediji su objavili da je sinoć "u prostorijama Grada Zvornika održan sastanak roditelja koji su cijeli dan proveli u štrajku glađu, načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, direktora Osnovne škole "Sveti Sava" Radomira Petrovića i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućeno pravo na izučavanje 'bosanskog jezika'".

Zbog postignutog dogovora, tvrde federalni mediji, roditelji i učenici obustavili su štrajk glađu. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije