Obrazovanje

Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora

Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora
Foto: Ilustracija | Ministarstvo prosvjete: Naziv jezika ne može biti predmet dogovora
Srna

BANJALUKA - Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su netačne informacije da se predstavnik ovog ministarstva sastao sa roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca, te naglašeno da je naziv jezika definisan Ustavom Srpske i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora.

"Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik", navode iz resornog ministarstva. 

U saopštenju je navedeno da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske. 

Ministarstvo prosvjete i kulture podsjeća i da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7 Stav 1 Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi - "jezik bošnjačkog naroda", utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH. 

U saopštenju se naglašava da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Srpske bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan. 

"Brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo djeci u Srpskoj jednako pravo na obrazovanje", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva naglašavaju da u školama u Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda. 

Pojedini mediji su objavili da je sinoć "u prostorijama Grada Zvornika održan sastanak roditelja koji su cijeli dan proveli u štrajku glađu, načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, direktora Osnovne škole "Sveti Sava" Radomira Petrovića i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućeno pravo na izučavanje 'bosanskog jezika'".

Zbog postignutog dogovora, tvrde federalni mediji, roditelji i učenici obustavili su štrajk glađu. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije