Obrazovanje

Mlada Prijedorčanka najbolji doktorand u Kini

Mlada Prijedorčanka najbolji doktorand u Kini
Foto: N.N. | Mlada Prijedorčanka najbolji doktorand u Kini

Da BiH obiluje uspješnim i talentovanim mladim ljudima, potvrdila je i Nataša Marić, koja je ponijela titulu najboljeg studenta generacije na doktorskim studijama na prestižnom Univerzitetu u Pekingu.

"Dobre ocjene iz srednje škole i rezultati prijemnog ispita su mi obezbijedili školovanje na Univerzitetu u Banjaluci, gdje sam 2013. godine diplomirala na Odsjeku za francuski jezik i književnost desetkom, sa sveukupnim prosjekom 9,8", prisjeća se Nataša, koja je i na osnovnim studijama bila najbolji student u svojoj generaciji, a to je ujedno i najbolji prosjek na ovom odsjeku do sada.

Nakon diplomiranja otišla je u Peking na magistarske studije iz Međunarodnih odnosa i diplomatije, kao stipendista kineske vlade.

Nataši ovo nije prvi susret s Kinom, ali se svakako u ovu zemlju vratila na velika vrata i nanizala brojne uspjehe koji su zabilježeni u njenoj zavidnoj biografiji.

"Rođena sam u Prijedoru i četiri razreda osnovne škole sam završila u tamo. U Kinu sam prvi put došla s roditeljima 2002. godine, gdje sam nastavila školovanje u australijskoj osnovnoj školi", priča ova dvadesetšestogodišnja djevojka, koja je 2005. godine s roditeljima svoj put nastavila prema Francuskoj, gdje je završila osnovnu školu i maturirala u matematičkoj gimnaziji.

Doktorske studije na Univerzitetu u Pekingu upisala je 2015. godine i okončala ih ove godine, i to kao najbolji student u svojoj generaciji ocjenom 96/100.

"Doktorske studije sam okončala ove godine odbranivši tezu o novom konceptu pragmatičnih institucija i procesu razvojne sigurnosti koji bi mogli da budu primijenjeni i u BiH u cilju poboljšavanja ekonomskih i socijalnih prilika", istakla je ona.

Tokom master i doktorskih studija Nataša je objavila više zapaženih radova i učestvovala na nekoliko konferencija u Kini, što je bio povod Kineskoj akademiji za društvene nauke da joj uputi poziv za postdoktorski istraživački projekat.

Kroz realizaciju ovog projekta bila bi prvi stranac u istoriji te akademije koji ima priliku da u toj instituciji ostvari naučni i profesionalni angažman.

"Prije svega, velika mi je čast biti dio jedne kineske vrhovne obrazovne institucije poput Akademije. Radi se o istraživačkom angažmanu na Institutu za svjetsku ekonomiju i politiku Kineske akademije društvenih nauka", kaže Nataša i dodaje da je profesor Juan, koji je imao ulogu recenzenta za njenu doktorsku disertaciju ponudio saradnju u vidu zajedničkog istraživanja.

Nataša je, kako kaže, tokom ponovnog susreta s Kinom shvatila da je Peking postao jedna od svjetskih metropola te da je malo šta podsjećalo na Kinu iz 2005. godine.

"Kineski napredak u mom odsustvu dao mi je želju da budem kineski đak, da od njih naučim kako se pokreće ekonomija jedne zemlje i kako se prije svega za tako kratko vrijeme može poboljšati životni standard građana", ističe ova uspješna mlada djevojka.

Kao student, tok studiranja nije prepuštala samo obavezama nego se trudila da istražuje i uči više nego što se tražilo u cilju objavljivanja stručnih radova, kako bi stekla uslove za dalje studiranje.

"Uz pomoć moje mentorke, profesorice Vei Ling uspjela sam da predstavim novi koncept u međunarodnim odnosima. Moj trud je prepoznala Akademija društvenih nauka Kine i pozvala me da svoj rad ozvaničim objavljivanjem stručnog rada u vodećem kineskom stručnom časopisu", kaže Nataša i dodaje da su njeni roditelji zaslužni za njen uspjeh time što su je neumorno podržavali.

Mogla bi, kaže, neprestano da priča o Kini, te vjeruje da od ovog marljivog naroda možemo mnogo da naučimo.

Povratak u BiH zavisi, kaže Nataša, od okolnosti, odnosno od toga da li njena zemlja želi da je angažuje za one poslove za koje se školovala, te da na taj način iskoristi njeno znanje i iskustvo.

"Moj cilj je da nađem način da se vratim kući te da doprinesem boljitku ekonomske i društvene situacije kao i plasiranju naše zemlje na svjetsku scenu, gdje će se najbolje vidjeti sve vrijednosti naše kulture i našeg naroda", rekla je ova uspješna dvadesetšestogodišnjakinja, čije ime je zazvučalo u najvišim krugovima kineskih obrazovnih institucija, a ostaje nam da se nadamo da će ova djevojka izuzetnog talenta i zavidne biografije svoju karijeru nastaviti da gradi u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije