Obrazovanje

Mladi osnovac s najljepšim ćiriličnim rukopisom

Mladi osnovac s najljepšim ćiriličnim rukopisom
Mladi osnovac s najljepšim ćiriličnim rukopisom

Vedran Rogić, učenik drugog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", krenuo je na časove kaligrafije slučajno, ali ga je uporno zalaganje dovelo do toga da postane najmlađi pobjednik konkursa "Najljepši ćirilični rukopisi", u kategoriji mladih osnovaca u RS.

Put do ovog priznanja nije mu bio jednostavan, jer mu je učitelj više puta vraćao rukopise sve dok oni nisu bili dobri da ih pošalju na konkurs.

"Moja drugarica Tijana počela je ići na sekciju kaligrafije, koja se održava u našoj školi. Jednog dana morao sam joj se pridružiti i ja, iako to nisam želio. Nakom prvog časa počeo sam redovno da idem na tu sekciju", kaže Vedran.

Sekcija kaligrafije (lijepog pisanja) u ovoj školi je počela s radom u septembru prošle godine, pod vodstvom Gorana Dedića, profesora razredne nastave. Sekcija trenutno broji deset polaznika drugog razreda.

"Na prvim časovima učitelj mi je zadavao zadatke u kojima sam morao da kopiram ono što bi mi napisao. U početku mi ništa nije polazilo za rukom, svi su bili bolji od mene, a moje napisane radove učitelj bi često vraćao. Nisam znao mnoge stvari, a najteže mi je bilo da napišem pisano slovo ć, a najlakše slova m i v", priča Vedran, koji ponosno drži diplomu u ruci.

Profesor razredne nastave kaže da je s Vedranom lako raditi i da je postao jedan od najboljih učenika u sekciji lijepog pisanja.

"Pored njega, u sekciji ima još nekoliko odličnih učenika. U Vedranovom radu ističe se smirenost", kaže mentor Dedić.

Učenici drugog razreda po nastavnom planu i programu počinju da uče pisana slova, a ideja za osnivanje sekcije kaligrafije u ovoj školi došla je iz želje da se očuva tradicija lijepog pisanja i ćirilice.

"Nadamo se da će ova sekcija probuditi kod mlađeg naraštaja svijest o lijepom pisanju ćiriličnog pisma, a naš cilj je da se i dalje nastavimo takmičiti i da nam se priključe i drugi učenici, kako ne bi u toku njihovog daljeg školovanja došlo do deformiteta njihovih rukopisa", naglasio je Dedić.

Na pomenutom konkursu u kategoriji starijih osnovaca pobijedila je Sofija Savanović, učenica devetog razreda OŠ "Ivo Andrić" iz Banjaluke, najbolji srednjoškolac je bio Božidar Tanasilović iz Bileće, a među građanima Boško Ćaćić iz Rogatice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije