Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Mogući svakodnevni štrajkovi upozorenja prosvjetara u USK

Mogući svakodnevni štrajkovi upozorenja prosvjetara u USK
Foto: Ilustracija | Mogući svakodnevni štrajkovi upozorenja prosvjetara u USK
Srna

Zaposleni u prosvjeti u Unsko-sanskom kantonu najavili su da će, ukoliko u ponedjeljak, 7. maja, ne uspiju pregovori sa Vladom ovog kantona i ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja.

Nakon što su zaposleni u predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu 25. aprila održali polučasovni štrajk upozorenja zbog kašnjenja u primjeni kolektivnog ugovora i nekoliko drugih zahtjeva, u sindikatu najavljuju da su spremni krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja. 

Sindikat obrazovanja Unsko-sanskog kantona potpisao je kolektivni ugovor sa Vladom ovog kantona 22. decembra prošle godine, ali do sada nije potpisan sporazum u kojem bi bila definisana sva dugovanja iz prethodnog perioda i rokovi za njihovu isplatu. 

Zaposleni u obrazovanju očekuju i postizanje dogovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u vezi sa obračunom minulog rada s obzirom da su u lošijoj poziciji u odnosu na ostale korisnike budžeta, a traže donošenje pedagoških standarda za zaposlene u ustanovama. 

Ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, Sindikat najavljuje svakodnevne štrajkove upozorenja dok se ne steknu uslovi da stupe u generalni štrajk, prenio je portal "Klix".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije