Obrazovanje

NUBL otvara novi studijski program enologija i vinogradarstvo

NUBL otvara novi studijski program enologija i vinogradarstvo
Foto: N.N. | NUBL otvara novi studijski program enologija i vinogradarstvo

Povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, danas je u Aleksinim vinogradima u Slatini obavljeno osveštanje i rezidba vinove loze. Osveštanju i rezidbi prisustvovali su načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić, direktor turističke organizacije Laktaši Svetlana Baštinac, rektor NUBL-a Zoran Kalinić.

Nezavisni univerzitet Banjaluka (NUBL),  najavio je otvaranje novog studijskog programa enologija i vinogradarstvo.  Zoran Kalinić rektor NUBLa, podsjetio je da je riječ o staroj vještini ali  u relativno novoj disciplini. 

"Namjeravamo do kraja školske godine u sklopu Fakulteta za ekologiju osnovati odsjek za enologiju i vinogradarstvo. Uzgoj i pijenje vina su kultura koja se i dalje razvija na ovim prostorima, a mi nemamo nove generacije koje se profesionalno bave time", kaže Kalinić. Tanja Babić Partalo, vlasnik Aleksinih vinograda istakla je da se vinogradarstvom bave od 2004. godine, te da je zadovoljna što je uspostavljena i saradnja sa Nezavisnim univerzitetom Banjaluka. 

"Sveštenik je povodom praznika Svetog Trifuna osveštao vinovu lozu kako bi nas sačuvala od nevremena. Pravimo vino, rakiju, domaći konjak i vinjak i teško je, ali se može", rekla je Babićeva Partalo.  

Vjeruje se da, nakon Svetog Trifuna, zima počinje da popušta i može se početi sa radovima kako bi se spremno dočekalo proljeće i početak vegetacije. Postoji vjerovanje da, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, godina će da bude kišna i rodna. Ako je vedro biće sušna i nerodna godina. Rezidbu treba obaviti u periodu potpunog mirovanja vinove loze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije