Obrazovanje

Na NUBL održan okrugli sto sa Ruskim državnim pedagoškim univerzitetom

Na NUBL održan okrugli sto sa Ruskim državnim pedagoškim univerzitetom
Foto: Ustupljena fotografija | Na NUBL održan okrugli sto sa Ruskim državnim pedagoškim univerzitetom

BANJALUKA - Nezavisni univerzitet Banja Luka (NUBL) u saradnji sa Ruskim državnim pedagoškim univerzitetom i.m. A.I. Gercena, organizovali su online okrugli sto na temu "Aktuelna pitanja obrazovanja i podrške licima sa smetnjama u razvoju u Rusiji i Republici Srpskoj".

Zoran Kalinić, rektor NUBL-a u uvodnom predavanju istako je značaj obrzovanja lica sa smetnjama u razvoju.

U on line okruglom stolu sa temama  učestvovali su:

  • Prof. dr Borka Vukajlović, prorektor za nastavu i studentska pitanja (NUBL) sa temama "Od teorije prema praksi inkluzije“ i  "Razvoj socijalnih modela zbrinjavanja na principu partnerstva javnog i civilnog sektora".
  • Antropov Aleksandar Petroviđ, kandidat pedagoških nauka, profesor, direktor Instituta za defektološko obrazovanje i rehabilitaciju, direktor Resursnog obrazovno-metodičkog centra za obrazovanje invalida i osoba sa smetnjama u razvoju Ruskog državnog pedagoškog univerziteta. RGPU im. A.I. Gercena.
  • Svjetlana Jurievna Iliina, šef katedre oligofrenologije, doktor pedagoških nauk, profesor "Obuka kadrova za podučavanje djece sa intelektualnim teškoćama".
  • Prof. dr Gordana Nikolić, sa temom "Pozicioniranje uloge defektologa u inkluzivnom sistemu - ili zašto je važan kontakt sa Rusijom".
  • Vojlokova Jeljena Fjodorovna, kandidat pedagoških nauka, docent katedre oligofrenologije Instituta za defektološko obrazovanje i rehabilitaciju RGPU im. A.I. Gercena  sa temom "Zajedničko obrazovanje predškolske djece sa smetnjama u razvoju i neurotipičnih vršnjaka u Sankt Peterburgu: iskustvo, problemi, izgledi".
  • Šumskaja Nadježda Aljeksandrovna, kandidat pedagoških nauka, docent katedre oligofrenologije Instituta za defektološko obrazovanje i rehabilitaciju RGPU im. A.I. Gercena sa temom  "Praćenje djece sa teškim višestrukim smetnjama u razvoju u dnevnim boravcima".
  • Kirij Anastasija Vladislavovna, magistar druge godine programa "Obrazovanje lica sa problemima intelektualnog razvoja", institut za defektološko obrazovanje i reahabilitaciju RGPU im. A.I. Gercena  sa temom  "Emocionalna komponenta u strukturi socijalne kompetencije adolescenata sa intelektualnom ometenošću".
  • Stevan Šeatović, magistar specijalne edukacije i rehabilitacije sa temom "nkluzija u praksi“.

Na kraju rada online okruglog stola  prof. dr Borka Vukajlović je rekla da  je zadovoljstvo uočiti slaganja oko poimanja i tumačenja inkluzije, te u tom smislu i slaganja oko otvorenih pitanja, odnosno, identifikacije mogućih oblasti i tema za zajednička istraživanja, koja bi bila korisna prvenstveno za naše dvije institucije i države. 

"Saradnja sa vašim Institutom, za nas je izuzetna čast, ali i šansa za napredovanje i učenje svih. Iako smo mnogo mlađa institucija, naše defektološko obrazovanje smo sticali na veoma cijenjenim defektološkim fakultetima u Beogradu i Zagrebu", zaključila je prof. dr Borka Vukajović i istakla dva bitna zaključka a to su:

1. Danas se na žalost tako ne zovu, čime iskazujemo i našu prvu želju i zadatak da nam budete u podršci argumentacije za vraćanje nazvia defektologija.

2. Pozicioniranje defektologije i defektologa u odnosu na potrebe društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije