Obrazovanje

Više od 4.500 đaka na provjeri znanja

Više od 4.500 đaka na provjeri znanja
Foto: N.N. | Na provjeri znanje više od 4.500 đaka

BANJALUKA - U 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj danas i sutra se izvodi eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika, a ovom provjerom znanja obuhvaćeno je više od 4.500 učenika devetih razreda.

Danas su na provjeri bila učenička znanja iz srpskog jezika, a sutra iz matematike.

U najbrojnijoj osnovnoj školi u RS "Branko Radičević" u Banjaluci 161 učenik devetog razreda iz šest odjeljenja odazvao se na ovo testiranje.

Isidora Ajder, učenica devetog razreda ove škole, rekla je da je redovno učila, što je na probnoj maloj maturi u aprilu i pokazala, kada je imala odličan rezultat.

"Ovo testiranje znanja, iako se nama još ne priznaje za upis u srednju školu, znači mnogo, prvo radi vježbanja, a drugo kako bismo se pripremili za srednju školu i prisjetili se svega što smo naučili u osnovnoj školi", rekla je Ajderova.

Anastasija Ganjatović istakla je da pomoću ove provjere znanja imaju predstavu o tome koliko su naučili, ali ih sprema i za srednju školu.

Darija Micić, direktorica ove osnovne škole, kazala je da je na probnoj maloj maturi u aprilu odziv učenika bio odličan kao i ovaj put.

"To me raduje, jer su njima još prošle sedmice zaključene ocijene i u petak im je bio posljednji dan nastave, a došli su na ovo testiranje, koje im se nigdje ne računa, čime su pokazali ozbiljnost", rekla je Micićeva.

Dodala je da ovaj vid provjere znanja učenika iz ova dva predmeta znači mnogo i za učenike, ali i za samu školu.

"Na probnoj maloj maturi u aprilu učenici su pravili banalne greške, npr. Trebalo je da napišu pisanim slovima na ćirilici, a oni su pisali štampanim slovima", zaključila je ona.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da u eksperimentalnoj maloj maturi učestvuje više od 2.500 nastavnika u raznim komisijama.  On je podsjetio da su u aprilu u 93 osnovne škole u RS učenici devetih razreda imali spoljašnje vrednovanje znanja te da je planirano da naredne godine sve osnovne škole budu još jedanput u eksperimentalnoj maloj maturi, nakon čega će mala matura biti obavezna.

Damjanović je podsjetio da je prošle školske godine mala matura eksperimentalno sprovedena u 21 školi, kada su rezultati iz oba predmeta, bez obzira na to što je to različit nivo ocjenjivanja, bili slabiji nego ocjene koje učenici dobiju od svojih nastavnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije