Obrazovanje

Nadareni srednjoškolci dobili stipendije: Za jednu godinu završio dva razreda

Nadareni srednjoškolci dobili stipendije: Za jednu godinu završio dva razreda
Foto: Nataša Tadić | Nadareni srednjoškolci dobili stipendije

TUZLA - U Tuzli je 115 nadarenih srednjoškolaca s područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovor za dodjelu stipendija s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK.

Učenici koji su postigli izvanredne rezultate nagrađeni su stipendijama u iznosu od 1.350 KM, a među njima i Bakir Selimović, učenik Gimnazije u Živinicama, koji je za jednu godinu završio dva razreda.

"Prošle godine sam procesom ubrzanog školovanja završio dva razreda za jednu godinu i tako sam iz prvog razreda prešao u treći. Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje jer vidim da je u našoj državi konačno prepoznat potencijal u mladim ljudima i što konačno naša država obraća pažnju na to da finansira mlade ljude", kazao je ovaj nadareni učenik. Stipendiju će dobiti i Melina Ibrahimović, učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, s prosjekom ocjena 5,0.

"Zahvaljujem Ministarstvu i Vladi TK na prepoznatim rezultatima. Naravno, kao i sve ostale, ova stipendija je za mene izuzetno značajna i jedan je veliki podsticaj da nastavim praviti još bolje rezultate i nadam se još uspješnijem ostvarenju mojih ciljeva", kazala je ova učenica.

Nakon stipendija za učenike osnovnih škola i studente, odnosno njih 168, stipendije su dobili i učenici srednjih škola, a za te namjene je izdvojeno 500.000 KM iz kantonalnog budžeta.

"Naš cilj je da kao Vlada podržimo nadarene učenike i da shodno tome oni doprinesu razvoju BiH kao jednu vrstu zahvalnosti što ih njihova država podržala u obrazovanju", izjavio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. Omerović naglašava da su kriteriji za dodjelu stipendija bili uspjeh i postignuti rezultati u raznim aktivnostima, dok socijalni status nije  bio bitan faktor za odlučivanje koji učenici će dobiti stipendije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije