Obrazovanje

Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice

Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice
Foto: Ustupljena fotografija | Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice

MOSTAR – Sedmu godinu zaredom dodjeljuje se Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini, a svi nominovani nastavnici i nastavnice, njih ukupno 50, dobiće specijalne plakete i priznanja na ceremoniji koja će se održati u srijedu u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organizuje Centar za obrazovne inicijative "Step by Step" i Zajednica inovativnih nastavnika uz pomoć partnera i prijatelja.

Kako navode, novina koja se uvodi ove godine su i dvije specijalne nagrade, organizovane uz podršku partnera NIN-a, kompanije Logosoft i prijatelja projekta, kompanije IMTEC.

"Prvi put otkako se nagrada realizuje dodjeljuje se nagrada publike u svih pet kategorija, a uz podršku partnera m:tel i Logosoft i pomoć svih stanovnica i stanovnika BiH. Naime, od 15. januara na platformi inskola.com je dostupan virtuelni sajam svih inspirativnih i zanimljivih nominovanih praksi, na kojem će biti otvoreno glasanje za ovu posebnu nagradu koju dodjeljuje publika", objašnjavaju iz Centra za obrazovanje Step by Step.

Kategorije u kojima se nagrada dodjeljuje su odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, učitelji/ce u razrednoj nastavi, predmetni nastavnici/ce u osnovnim školama te predmetni nastavnici/ce u srednjim školama i stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja.

Nedim Krajišnik, direktor COI Step by Step, kaže kako je univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice, namijenjena ne samo onima koji su ove godine dostavili svoje prakse žiriju nego i cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Vrijedno je i važno cijeniti i slaviti profesiju o čijem predanom radu doslovno zavisi budućnost ove zemlje. Porodica prosvjetnih radnika je, unatoč svim izazovima postavljenim ispred njih, velika i snažna zajednica koja ne posustaje, A to, u vremenima u kojim živimo, zaslužuje ogromnu zahvalnost i poštovanje svih nas", rekao je Krajišnik.    I ove godine žiri se sastoji od pet članova prošlogodišnjih pobjednika u svim kategorijama, jedne osobe ispred COI "Step by Step" i tri univerzitetska profesora/ice sa javnih univerziteta u BiH, a pobjednici u svojoj kategoriji će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1.500,00 KM.

Ova nagrada je najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do univerzitetskog nivoa.

Sedmu godinu zaredom NIN glasno promoviše i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH. Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U vremenima koja nam pokazuju koliko je važna izvrsnost nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za njihove uložene napore u izazovnim uslovima.

Uz m:tel i Logosoft, prijatelji Hotel Mepas, Dogo, IMTEC i FBU by Prevent su odgovorne bh. kompanije koje obrazovanje shvataju kao jednu od najvrednijih profesija i poziva i koji su se ove godine pridružili nastavničkoj zajednici i NIN-u.

Nominirane prakse i učesnici proteklih godina: https://inskola.com/ucesnici/

O nagradi: https://inskola.com/o-nagradi/

Filmovi o inovativnim praksama/dobitnicima i dobitnicama nagrada: https://bit.ly/38dPu32

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije