Obrazovanje

Najskuplja škola na svijetu

Najskuplja škola na svijetu
Najskuplja škola na svijetu

Oduvijek je smatrana najskupljom školom na svijetu sa školarinom koja je bila duplo skuplja od one na poznatom Itonu. Riječ je o Institutu "Le Rosey", gdje godina školovanja košta oko 80.000 funti, a ovu školu su pohađala i djeca ser Rodžera Mura i Elizaber Tejlor. Ovo je škola koju preferira evropsko plemstvo, kao i superbogati.

Prošle sedmice zvaničnici ove škole boravili su u Londonu, a sve kako bi animirali i privukli nove učenike. Prezentacija u Londonu je bila samo jedna u nizu koje se održavaju širom svijeta, a delegacije Instituta slične promocije rade u Sjevernoj Americi, Kanadi, Bliskom istoku. Najviše aktivnosti imaju između januara i marta.

A da je riječ o elitnoj školi, svjedoči i podatak da škola posjeduje svoju jahtu kao i koncertnu salu sa 1.000 mjesta. Takođe, u sklopu internata nalazi se i konjički centar gdje studenti mogu da jašu na 30 čistokrvnih konja, najbolje rase. Prema veb-stranici Instituta, kampus se prostire na 28 hektara veličanstvenog krajolika, gdje su smještene zgrade za studente.

"U internatu žive i predavači sa svojim porodicama, kako bi osigurali disciplinu i red. Takođe, samim time su uvijek na raspolaganju učenicima da saslušaju njihove probleme", stoji na veb-stranici škole. Škola se nalazi na oko 30 kilometara od Ženeve, a u internatu se nalazi 179 soba, od kojih su neke jednokrevetne, a neke trokrevetne. U kampusu se nalaze 53 učionice i osam naučnih laboratorija. Takođe, postoje specijalno dizajnirane sobe za muziku, orkestar i umjestnost.

Kao sastavni dio kampusa su i 13 sala za igre, kao i dva zdravstvena centra.

 Škola ima i deset teniskih terena, dva bazena, tri fudbalska igrališta, jedan teren za ragbi, te sterlište.

Učenicima je na raspolaganju i teren za golf, kao i karting staza. Kada dođe zima, cijela škola se preseljava u zimski centar Gštad.

Neki od poznatih učenika ove škole su iranski šah, zatim kralj Albert Drugi do Belgije, te princ Renije od Monaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije