Obrazovanje

Nastava na daljinu bila izazov i za nastavnike i za učenike

Nastava na daljinu bila izazov i za nastavnike i za učenike
Foto: N.N. | Nastava na daljinu bila izazov i za nastavnike i za učenike

BANJALUKA, DOBOJ - Školska godina za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj završena je danas, ali u uslovima koji su bili novi za sve učenike, roditelje i nastavnike pred koje je stavljen jedan izazov, jer su u drugom polugodištu, umjesto u školskim klupama, učenici nastavu slušali preko TV ekrana zbog pandemije virusa korona.

Naime, kako kažu prosvjetni radnici, nastava je završena na jedan neobičan i specifičan način, jer je daljinski upravljač ugasio školsko zvono.

Dragana Davidović, učiteljica razredne nastave u OŠ "Desanka Maksimović" iz Trna, kod Laktaša, kazala je da je uspješno privedena kraju još jedna školska godina.

"U nedostatku vremena, a organizacijom nastave na daljinu, mnogi nastavnici kojima je pružena prilika pokazali su da ne znamo koliko možemo i gdje su nam granice. U ovim neprirodnim uslovima školovanja otvorila su se nova vrata i pogled kroz digitalni svijet koji je tek sada pokazao niz svojih prednosti", kazala je Davidovićeva za "Nezavisne".

Dodala je da su nastavom na daljinu svi nastavnici komunicirali sa svojim učenicima i na taj način stekli uvid u njihovu angažovanost i stepen usvajanja gradiva.

Gordana Jevđenić, nastavnica u OŠ "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, koja je u proteklim mjesecima nastavu predavala na daljinu i preko TV ekrana, ističe za "Nezavisne" da je za nastavnike ovakav vid nastave bio veoma težak i stresan posao.

"Budući da sam nastavnik matematike i da sam svaki dan morala pregledati zadaću 114 učenika na računaru, to je zaista jedan ogroman posao. Jedva sam čekala da se ovakav vid nastave završi. Ne bih željela da se ikada više ponovi", iskrena je Jevđenićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije, ističe da je nastava u svim školama završena na najkvalitetniji mogući način, ali da je to ove godine bilo na drugačiji način te da je školsko zvono ove godine ugasio daljinski.

"Iako je nastava na daljinu bila velika novina i za nastavnike i za učenike, svi su se veoma dobro snašli", kazao je Popržen. Dodao je da su ocjene učenicima zaključene te da su učenicima završenih razreda podijeljena svjedočanstava, uz poštovanje svih mjera, a da će na isti način biti podijeljene i đačke knjižice učenicima ostalih razreda.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, istakla je za "Nezavisne da su se svi za jedan vrlo kratak period snašli kako đaci ne bi bili oštećeni. Dodala je da su svi bili na visini zadatka.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, rekla je da je školska 2019/2020. godina završena uspješno, iako je bila obilježena izazovima drugačijeg vida izvođenja nastave, prilagođavanjima i novinama, ne lako savladivim u okolnostima ozbiljne epidemiološke situacije.

"Nastavnici su iskazali zavidnu spremnost da se prilagode svim zahtjevima nastave na daljinu, stimulišući interaktivnost i kvalitetnu komunikaciju sa učenicima i roditeljima", navela je Trivićeva.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović rekao je da je nastavu na daljinu izvodilo 410 nastavnika i da je održano 2.870 časova.

Nastava u školskoj 2020/2021. godini počeće 1. septembra ove godine.

 

Besplatni udžbenici

Natalija Trivić izjavila je da će Vlada RS ove godine izdvojiti tri miliona KM za besplatne udžbenike osnovcima, kao i milion KM posredstvom lokalnih zajednica.

Navela je da će besplatne udžbenike imati djeca iz višečlanih porodica, odnosno treće i svako naredno dijete, kao i da će lokalne zajednice podržati djecu iz socijalno ugroženih porodica. Podsjetila je da su do sada besplatne udžbenike imali svi učenici prvog i drugog razreda, a od prošle godine i pobjednici republičkih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije