Obrazovanje

Nastava na daljinu pokazala spremnost za korištenje nove tehnologije

Nastava na daljinu pokazala spremnost za korištenje nove tehnologije
Foto: N.N. | Nastava na daljinu pokazala spremnost za korištenje nove tehnologije

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je izvođenje nastave na daljinu pokazalo spremnost obrazovnog sistema da koristi nove tehnologije, te da je školska godina uspješno završena u ovom izazovnom periodu, uzrokovanom pojavom virusa korona.

"U septembru ćemo imati spremnu kompletnu platformu za digitalizaciju osnovnih škola u Srpskoj koja će biti u primjeni i počinjemo sa digitalizacijom u srednjim školama da bismo napravili mogućnost za novi način izvođenja nastave", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon prijema za najuspješnije nastavnike razredne i predmetne nastave u okviru izvođenja nastave na daljinu.

Ona je istakla da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene i dopune tri zakona koji se odnose na predškolsko, osnovno i srednje vaspitanje i obrazovanje, što je dio reformskih pravaca razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj.

Trivićeva je dodala da su nadležne institucije pravovremeno reagovale kada je riječ o epidemiji virusa korona i da je najvažnije da je sačuvano zdravlje djece.

"Želim da zahvalim prosvjetnim radnicima koji su iskazali spremnost, znanje, vještine i veliko zalaganje da bi uspješno priveli školsku godinu kraju", istakla je Trivićeva.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović naveo je da je nastavu na daljinu izvodilo 410 nastavnika i da je održano 2.870 časova.

Damjanović je rekao da će se, i kada bude nastavljeno izvođenje nastave u učionicama, insistirati da budu primjenjive nove tehnologije i održava nastava na daljinu, za učenike koji bi za tim imali potrebe.

Valentina Lekanić, urednik obrazovnog programa RTRS-a, posredstvom kojeg je izvođena nastava na daljinu, istakla je da je ovoj medijskoj kući bila čast da bude dio ovog projekta i što su uspjeli da školska godina bude uspješno privredena kraju.

Lekanićeva je izrazila divljenje prosvjetnim radnicima koji su smogli snage da učionicu i učenike, kojima treba da prenose znanje, zamijene gledanjem u kameru.

Učiteljica u Osnovnoj školi (OŠ) "Dositej Obradović" Banjaluka Branka Lovrić Bosnić rekla je da je danas veliki dan jer su završili nastavnu godinu na jedan neobičan način.

"Mjerenje znanja je moguće, znanje je primjenjivo i nemojmo se time opterećivati, najbitnije je da smo sačuvali zdravlje naših učenika", istakla je Bosnićeva.

Nastavnik u OŠ "Georgi S. Rakovski" Banjaluka Branko Stupar rekao je da nije postojao izbor kada je riječ o izvođenju nastave na daljinu i da niko od prosvjetnih radnika nije čekao da krene u realizaciju nečeg novog i drugačijeg jer su učenici morali dobiti određen nivo kvalitetnog znanja.

Prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i premijer Srpske Radovan Višković.

Nastava u školskoj 2019/2020. godini u osnovnim školama završava se danas, a u srednjim najkasnije u srijedu, 17. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije