SP Qatar 2022.

Obrazovanje

Neizvjesno produženje časova u školama u RS

Neizvjesno produženje časova u školama u RS
Foto: Ilustracija | Neizvjesno produženje časova u RS

BANJALUKA Još nije izvjesno da li će doći do eventualnog produženja časova u školama u RS jer se prati epidemiološka situacija.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, rekla je da se časovi u nekim školama koje imaju velike prostorne kapacitete izvode u trajanju od 30 minuta.

"Većinom su 20 minuta časovi u srednjim školama koje imaju veliki broj učenika. Ukoliko se smiri epidemiološka situacija sa virusom korona i Institut da preporuke da se časovi produže u svim školama na 30 minuta, mi ćemo to poštovati i tako djelovati", kazala je Trivićeva i naglasila da će se do kraja mjeseca sigurno časovi izvoditi prema preporukama koje su sada na snazi, odnosno po 20 minuta.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da Institut nije ni predložio dužinu trajanja časova, te stoga ne može ni predložiti njihov produžetak.

"Ta odluka je na Pedagoškom zavodu RS i Ministarstvu", rekao je Zeljković.

Dodao je da su se mjere koje je Institut predložio odnosile na broj učenika u jednoj prostoriji, njihovu fizičku distancu, te korištenje lične zaštitne opreme i lične higijene.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedgoškog zavoda RS, kazao je da od onog trenutka kada se donese odluka da nema potrebe da se učenici dijele u grupe čas bi mogao trajati 30 i više minuta.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, rekla je da se škole trude da ispuštuju sve mjere koje je Institut preporučio.

"Naravno da 20 minuta nije puno, ali zasad je takvo stanje kako jeste", kaže Soviljeva i ističe da bi prosvjetni radnici voljeli da čas traje duže.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije