Obrazovanje

Nijedna škola u Doboju nema protivpožarni alarm

Nijedna škola u Doboju nema protivpožarni alarm
Foto: Arhiva N.N | Nijedna škola u Doboju nema protivpožarni alarm

DOBOJ - Nijedna dobojska osnovna škola nema protivpožarni alarm, u nekima od njih ni hidrantske mreže nisu u funkciji, kažu direktori ovih obrazovnih ustanova, pa bi u slučaju velikog požara gašenje bilo otežano.

Vedran Gligorić, direktor OŠ "Dositej Obradović", navodi da je u ovoj obrazovnoj ustanovi hidranstka mreža godinama suva, a da bi ponovo bila u funkciji potrebno je 35.000 KM.

"U slučaju požara imamo samo protivpožarne aparate, koji su redovno servisirani, imaju ateste i oni funkcionišu, ali u slučaju nekog velikog požara oni ne mogu puno pomoći. Hidrantska mreža nije u funkciji, jedino možemo improvizovati, ali mislim da to nije dovoljno", izjavio je Gligorić.

Milan Gojković, direktor OŠ "Vuk Karadžić", kaže da ni kod njih nema protivpožarnog alarma, a da je hidrantska mreža rekonstruisana prije sedam godina. Kako kaže, pretrpjela je oštećenje tokom poplave 2014. godine, ali je popravljena.

"Pošto se hidrantska mreža nalazi u prizemlju, nakon poplave smo provjerili ventile, popravili sva oštećenja i naša hidrantska mreža je spremna u slučaju, ne daj bože, požara, da bude puštena u funkciju. Jedini problem je što su cijevi rađene po starim standardima, ali sve ostalo u vezi s mrežom je u funkciji", rekao je Gojković, te dodao da mu nije poznato da li zakon predviđa da škole imaju ugrađene protivpožarne alarme.

U OŠ "Dositej Obradović" juče su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj izveli vježbu gašenja požara, koji je, kako je improvizovano, zbog neispravnih elektroinstalacija izbio u učionici na prvom spratu.

Simulirana je evakuacija učenika i nastavnika, a 13 vatrogasaca je sa dva vozila gasilo vatru.

"Zasad nije bilo u školi (požara), ali bilo je na drugim objektima, gdje smo uspješno gasili požar. Škole su specifične, zato smo i radili školu. 'Dositej Obradović' je malo specifična škola zato što je tu i Gimnazija zajedno u jednom objektu, koji je star, krov još nije urađen", kazao je Miloš Radonjić, starješina TVJ Doboj.

On je istakao da bi protivpožarni alarmi u školama olakšali posao vatrogascima jer bi dojava bila pravovremena s obzirom na to da se često dešava da se požar ne primijeti do pojave dima i vatre.

U realnim uslovima gašenje požara u školi bi bilo potpuno drugačije, slažu se svi učesnici vježbe, jer bi vladala panika, pa bi prvi zadatak bio smiriti učenike i bezbjedno ih izvesti na sigurno.

"Najteže je iskontrolisati tu evakuaciju, odnosno stampedo koji je moguće da nastane. Zato je vrlo bitno da i učenici i nastavno osoblje, kao i pomoćno školsko osoblje, znaju redoslijed i svoju ulogu prilikom evakuacije", rekao je Ranko Starčević, pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj 1.

Edin Ibrišević, dežurni nastavnik u OŠ "Dositej Obradović", naveo je da su za vježbu sačinili plan evakuacije, koji će važiti i u narednom periodu, te će se primjenjivati u svim opasnim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije