Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Nikad manje prvačića u USK

Nikad manje prvačića u USK
Foto: Arhiva | Nikad manje prvačića u USK
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - U prvom upisnom roku za narednu školsku godinu u osnovne škole na području Sanskog Mosta upisana su svega 132 prvačića, što je rekordno mali broj u odnosu na sve ranije godine.

Ovo su podaci Aktiva direktora sanskih osnovnih škola, gdje ističu kako je u odnosu na prošlu godinu broj upisanih u prve razrede smanjen za 63 učenika. U ovom aktivu kažu kako se radi o informaciji koja je sačinjena na osnovu podataka iz aprilskog upisnog roka koji je nedavno okončan, te se nadaju kako bi u drugom upisnom roku, u septembru, moglo doći do povećanja broja upisanih prvačića.

Konstantno smanjenje broja učenika u ovdašnjim školama proizvelo je višak nastavnog kadra, a ono što zabrinjava je da nekoliko ovdašnjih škola vjerovatno neće biti u mogućnosti da oforme niti jedno odjeljenje prvačića, jer broj upisanih učenika ne zadovoljava važeće pedagoške standarde.

Osjetno smanjenje broja upisanih prvačića bilježi se i na području Velike Kladuše, pa je tamo u 10 osnovnih škola upisano 387 učenika, što je manje za 58 u odnosu na prošlogodišnji upis. Istovjetna situacija bilježi se i u drugim općinama na području Unsko-sanskog kantona, gdje se još sumiraju upisni podaci.

Treba istaći i kako se broj učenika koji pohađaju osnovne škole na području USK neprestano smanjuje, pa su tako tokom prvog polugodišta tekuće školske godine iz ovdašnjih škola ispisana 673 učenika, a procjene su kako se taj broj u međuvremenu povećao.

Osnovni uzrok ovakvoj situaciji su pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica s područja USK u inostranstvo. Rezultat ovakve situacije u školstvu ovog kantona je evidentan višak prosvjetnih radnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije