Obrazovanje

Nižu desetke i žele ostaviti trag u RS

Nižu desetke i žele ostaviti trag u RS
Foto: N.N. | Stefan Kremenović, Miloš Kovačević i Bojan Derajić

​BANJALUKA - Da se upornost, rad i trud isplate dokaz su Bojan Derajić, Stefan Kremenović i Miloš Kovačević, studenti Univerziteta u Banjaluci, koji svojim visokim prosjecima i odličnim rezultatima postavljaju standarde i pozitivan primjer budućim generacijama.

Bojan Derajić, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci sa prosjekom 10, odmalena je pokazivao interesovanje za tehničke nauke, ali je, kako kaže, s vremenom pažnju usmjerio ka elektrotehnici.

"Zbog toga sam nakon završetka osnovne škole svoje obrazovanje nastavio u srednjoj, Elektrotehničkoj školi u Banjaluci na smjeru elektroenergetika", kazao je ovaj dvadesetogodišnji mladić za "Nezavisne", koji je u srednjoj školi na republičkom takmičenju iz osnova elektrotehnike s elektronikom osvojio prvo mjesto.

Tokom prve godine fakulteta je učestvovao na studentskom takmičenju "Elektrijada", gdje je bio jedan od članova tima koji je osvojio treće mjesto na takmičenju iz matematike.

Naveo je da je konkretna disciplina za koju najviše pokazuje interes robotika, kao i vještačka inteligencija i obnovljivi izvori energije.

"Nakon završetka prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu, planiram da nastavim svoje školovanje i upišem master studije. Nadam se da ću jednoga dana postati inženjer koji će doprinijeti razvoju pojedinih oblasti elektrotehnike na našim prostorima, ali i šire", istakao je Derajić.

Stefan Kremenović, student pete godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci, za medicinu se počeo interesovati od ranog djetinjstva.

"Prosjek na studijama mi je 9,90. U porodici u kojoj sam odrastao, a gdje imate ljekare, već u ranom djetinjstvu se javila želja, a i kasnije u toku života se nameće misao da naslijedite njih i pokušate biti što bolji", istakao je Kremenović, te dodao da je cilj ostaviti neki trag u toj oblasti i pomoći ljudima, a ne samo da vas pamte kao nečiju djecu.

Aktivan je, kako kaže, u mnogobrojnim sferama, a trenutno vodi Savez studenata Medicinskog fakulteta putem kojeg odrađuje veliki broj projekata.

"Zajedno sa drugom organizacijom na fakultetu - 'SaMSIC' obilježavamo sve javnozdravstvene datume kroz različite akcije", pojasnio je Kremenović, koji je svoje radove prezentovao i u Rumuniji i Ukrajini, gdje je osvojio drugo mjesto.

Naglasio je da maksimalno stimuliše sve studente da pomjeraju granice i da učestvuju u poboljšanju položaja Univerziteta u Banjaluci.

"Oblasti koje me interesuju su ginekologija i akušerstvo na jednoj strani i hirurgija na drugoj. Ali moramo biti otvoreni za više opcija. Uglavnom volim rad sa pacijentima i što dinamičnije oblasti", naveo je Kremenović za "Nezavisne".

Dodao je da planovi koje ima za budućnost jesu odlazak u inostranstvo i upisivanje doktorskih studija, a nakon toga, ističe ovaj budući ljekar, postoji mogućnost vraćanja u RS.

Miloš Kovačević, student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, uspješno spaja obaveze na fakultetu i rukomet u kojem je i više nego uspješan.

"Odabrao sam DIF i nisam se pokajao jer sam se uvjerio da tu rade stručni profesori koji znanje nesebično dijele sa studentima", priča ovaj student koji na opštem nastavničkom smjeru ovog fakulteta ima prosjek 8,82.

Nakon što se oprobao u raznim sportovima, u 12. godini je počeo trenirati rukomet, te je prošao sve mlađe selekcije RK Borac, s kojima je osvojio sve što se moglo osvojiti u BiH.

"Nakon što sam upisao fakultet prešao sam u RK Mladost, u kome igram Prvu ligu Republike Srpske", istakao je Kovačević.

On je dodao da bi po završetku studija najviše volio ostati u RS i pronaći posao u struci.

"Stručno osoblje fakulteta se zalaže za to da se promijeni zakon o sportu i da će s djecom mlađom od 16 godina moći raditi samo školovani profesori i treneri, što će otvoriti dosta radnih mjesta u klubovima", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije