Obrazovanje

Nova školska godina počinje štrajkom?

Nova školska godina počinje štrajkom?
Foto: Ilustracija | Nova školska godina počinje štrajkom?
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Sindikati prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu ponovo su zaprijetili da će nova školska godina u septembru započeti štrajkom zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

U sindikatima ističu da su na ovakav korak primorani jer se Vlada oglušila na njihove zahtjeve i poziv na dijalog.

"Krajem protekle školske godine organizirali smo polusatne štrajkove upozorenja kako bismo poslali upozorenje vlastima u USK. Međutim, oni su to ignorisali i preostalo nam je jedino da pristupimo organizaciji generalnog štrajka početkom naredne školske godine i već smo pokrenuli odgovarajuću proceduru",  kažu u sindikatima.

Podsjećaju da traže da se izmjenama kolektivnog ugovora reguliše plaćanje minulog rada, s obzirom na to da su jedini budžetski korisnici koji ne primaju sredstva po ovom osnovu.

Također, zahtijevaju i donošenje pravilnika o napredovanju, izmjenu pedagoških standarda za radna mjesta koja nisu adekvatno plaćena te isplatu zaostalih dugovanja za tople obroke, nadoknade za prevoz i ostale zakonske prinadležnosti.

Sindikati prosvjetara nezadovoljni su i stalnim najavama o tehnološkom višku u obrazovnim ustanovama, zapošljavanjima mimo propisanih zakonskih procedura te neizvršavanja sudskih presuda u korist prosvjetnih radnika.

Upozoravaju i na drastičan pad broja učenika u školama, pa se tako procjenjuje da će u predstojećoj školskoj godini u osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama u USK biti oko 600 učenika manje nego prošle godine. U sindikatima su potvrdili da sutra nastavljaju razgovore sa predstavnicima Vlade USK, ali ističu da ne očekuju pomake.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije