Obrazovanje

Nove kotlovnice za dvije osnovne škole u Hercegovini

Nove kotlovnice za dvije osnovne škole u Hercegovini
Foto: Vesna Duka | Nove kotlovnice za dvije osnovne škole u Hercegovini

TREBINJE - Sekretar Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Nikola Aleksić i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović obišli su dvije hercegovačke osnovne škole, u Trebinju i Bileći, gdje su završeni radovi na sanaciji kotlovnica za grijanje.

Oni su najprije obišli Osnovnu školu "Petar Drugi Petrović Njegoš" u Bileći gdje je završena sanacija kotlovnice za grijanje, za šta je sredstva obezbijedilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u okviru projekta "Energetska efikasnost".

Za ovaj je posao izdvojeno 450.000 maraka, a potom bi trebalo da uslijedi obnova fasade i stolarije, dok je oko 300.000 maraka uloženo u zamjenu kotlova i prateće opreme za grijanje trebinjske škole “Jova Jovanović Zmaj”.

“U Bileći je sve realizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, uz pomoć donatorskih sredstava Zelenog klimatskog fonda i u ovom gradu radimo još jedan objekat, vrtić “Budućnost”, dok u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” poslove realizujemo uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS”, kazao je Aleksić.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Nataša Cvijanović je pojasnila da je, od uloženih 300.000 maraka u kotlovnicu škole u Trebinju, Ministarstvo prosvjete i kulture izdvojilo 50.000 maraka, a da je 250.000 maraka ulaganje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“Ovo je važan doprinos za poboljšanje života i rada učenika, njihovih nastavnika i drugog osoblja u školama, čime se podiže i kvalitet cjelokupnog vaspitno-obrazovnog procesa”, kazala je ona.

Darko Jegdić, direktor Osnovne škole “Jova Jovanović Zmaj” nije krio zadovoljstvo zbog rekonstrukcije grijanja koje je bilo jedan od prioriteta škole.

“Ovo će značiti mnogo za sadašnje i buduće generacije naše škole, jer se radovi, započeti prije mjesec dana, uskoro završavaju, pa ćemo do kraja naredne sedmice imati sistem grijanja u funkciji”, kazao je Jegdić, napominjući da je kotlovnica sada izmijenjena na pelet grijanje, s obzirom da, kako kaže, sa istom količinom novca kojom je kupovano lož ulje za dosadašnje grijanje, ubuduće će imati duplo više sati grijanja školskih prostorija.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja, takođe se zahvalila na ovoj donaciji, dodavši da i gradska uprava na druge načine nastoji obezbijediti djeci bolje uslove školovanja.

“U ovoj sedmici raspisujemo tender, donator poljske ambasade, a riječ je o opremanju stomatološke ordinacije za školu “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški i po planu koji je dala ambasada, to treba da se završi do polovine decembra”, navela je ona, dodajući da su raspisani i javni pozivi za subvencije djece iz ruralnih sredina, te djece bez jednog ili oba roditelja.

U trebinjsku Osnovnu školu “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” ranije je u rekonstrukciju grijanja, zamjenu otvora i novu fasadu, uloženo oko 650.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije