Obrazovanje

Nove laboratorije i digitzalizacija osnovnih i srednjih škola u Srpskoj

Nove laboratorije i digitzalizacija osnovnih i srednjih škola u Srpskoj
Foto: Image by Free-Photos from Pixabay | Nove labaratorije i digitzalizacija osnovnih i srednjih škola u Srpskoj

BANJALUKA - Pedeset srednjih škola će ove godine dobiti STEM laboratorije, a 700 tablet računara biće donirano osnovnim školama za učenike i 120 laptopa za nastavnike, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Akcija se sprovodi u okviru projekta "Tabla" Ministarstva prosvjete i kulture u saradnji sa organizacijom "Spasimo djecu", a uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD u BiH.

Iz Ministarstva poručuju da će svi nastavnici osnovnih škola u Srpskoj proći onlajn obuke za upotrebu edukativnih "ofis 365" alata s ciljem jačanja kapaciteta za kvalitetniju realizaciju onlajn nastave.

U saopštenju iz Ministarstva prosvjete i kulture napominje se da je cilj obuke unapređenje digitalnih kompentencija i znanja zaposlenih u školama, te stvaranje uslova za upotrebu "ofis 365" alata u vanrednim i u redovnim okolnostima.

"Realizacija ove vrste obuka je veoma značajna za primjenu savremenih tehnologija i inovativnih rješenja u nastavnom procesu koja su u vanrednim okolnostima izazvanim virusom korona dobila potpunu primjenu. Realizacija časa upotrebom ovih alata i digitalnih sadržaja je daleko zanimljivija učeniku i sigurno dovodi do bržeg usvajanja znanja i boljih ishoda učenja", piše u saopštenju iz Ministarstva.

Stručni savjetnik za razvoj srednjeg obrazovanja i vaspitanja Igor Tomić rekao je da je resorno ministarstvo i u prethodnom periodu realizovalo niz obuka iz oblasti informacione tehnologije i vebinara za nastavnike, učenike i roditelje.

"U planu za 2021. godinu je kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, digitalizacija sadržaja udžbenika, opremanje škola računarskom opremom, kao i primjena novih servisa i platformi koji će modernizovati nastavu i cjelokupan način rada škola", naglasio je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije