Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci

Novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci
Srna

TREBINJE - Novi master program Upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa zvanično počinje u decembru na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, a cijena školarine za polaznike prve godine biće simbolična, rekao je na današnjoj promociji u Trebinju dekan Fakulteta Predrag Ćeranić.

Ćeranić je istakao da je novi program odobrila Vlada Republike Srpske na molbu Univerziteta u Banjaluci, kao rezultat potreba koje su uočene od Evropske komisije. 

"Vlada Republike Srpske odobrila je da ovaj studijski program pohađa 15 redovnih studenata", rekao je Ćeranić.

On je istakao da je cijena školovanja simbolična, s obzirom da će studenti plaćati samo prijavu 70 KM i školarinu 84 KM.

Direktor ustanove "Ekologija i bezbjednost" iz Trebinja Stevan Bekan rekao je da je jako važno što se pokreće ovakav studijski program.

"Hercegovina je područje koje je izloženo raznim vrstama elementarnih nepogoda, a u vezi sa tim i ekološkim rizicima", rekao je Bekan, te dodao da će sigurno biti zaposlenih iz ove ustanove koji će se prijaviti na program.

Tokom prvog semestra studenti će pohađati četiri obavezna predmeta i dva izborna, dok će u drugom pisati master rad.

Studenti koji upišu ovaj studijski program moći će u drugoj fazi da pohađaju nastavu na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu i Univerzitetu u Obudi u Buduimpešti kao partnerima projekta.

Banjaluka i Trebinje jedina su dva grada u kojima je u sklopu info-dana predstavljen ovaj studijski program za koji će nastava početi već u decembru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije