Obrazovanje

Novi udžbenici poslati resornom ministarstvu na odobravanje

Novi udžbenici poslati resornom ministarstvu na odobravanje
Foto: Ilustracija | Novi udžbenici poslati resornom ministarstvu na odobravanje

​ISTOČNO SARAJEVO - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske je po zatvaranju konkursa za pribavljanje rukopisa školskih udžbenika pribavio recenzije i usaglasio korekcije sa autorima, te poslao udžbenike na odobravanje Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastvna sredstva Dejan Kerleta rekao je Srni da je u izdanju Zavoda za osnovnu školu pripremljen novi udžbenički komplet NJemački jezik za osmi razred osnovne škole, koji se sastoji od udžbenika sa CD-om i radne sveske.

"Do sada nismo imali svoje izdanje ovog udžbenika koje je usklađeno sa nastavnim programom, tako da od ove školske godine imamo udžbenik i za osmi razred", rekao je on i podsjetio da u svom izdanju imaju udžbenike za šesti i sedmi razred njemačkog jezika, a od ove godine i osmi razred.

On je dodao da je riječ o udžbeniku koji je ocijenjen najboljim ocjenama od recenzenata.

Kada su u pitanju drugi udžbenici, Kerleta kaže da su na konkursu dobili novi rukopis udžbenika matematika za drugi razred osnovne škole, koji je tražen zbog promjene nastavnog programa.

Prema njegovim riječima, u toku je procedura odobravanja i u ovom momentu nije još uvijek poznato da li će imati novi udžbenik i radni list za matematiku za drugi razred osnovne škole ili će se u školskoj 2020/2021. godini koristiti trenutno aktuelni udžbenik.

Kerleta naglašava da je Ministarstvo prosvjete i kulture kao obavezno nastavno sredstvo i dio udžbeničkog kompleta odobrilo Biblijski atlas u nastavi pravoslavne vjeronauke u sedmom i osmom razredu osnovne škole.

On je podsjetio da udžbenike vjeronauke izdaju nadležni organi vjerske zajednice i oni se donose na prijedlog vjerskih zajednica.

Kerleta je rekao da za srednju školu Zavod ima nekoliko novih naslova koji su odobreni za korištenje u nastavi, među kojima je Čitanka za prvi i treći razred gimnazije, zatim za treći razred srednjih stručnih škola, te za četvrti razred tehničkih škola.

Riječ je i o udžbenicima Medijska komunikacija za drugi razred srednjih stručnih i tehničkih škola, Marketing u turizmu za treći razred srednje škole, zanimanje turistički tehničar i Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smjera i za treći razred gimnazije prirodno-matematičkog smjera.

On naglašava da je tu i udžbenik Kultura religija za prvi i drugi razred srednje škole, koji je odobren pred sam početak aktuelne školske godine, ali nije bio na spisku odobrenih udžbenika za gimnaziju i srednje stručne škole za školsku 2019/2020. godinu, jer je spisak objavljen prije dobijanja odobrenja za ovaj udžbenik.

Kerleta napominje da su ovi udžbenici moderniji, usklađeni sa važećim nastavnim programima i da će sigurno znatno doprinijeti kvalitetu obrazovanja u školama.

On je naglasio da će se Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, ukoliko od resornog ministarstva budu odobreni ovi novi udžbenici, potruditi da se što prije nađu u njihovim knjižarama i budu dostupni nastavnicima i učenicima.

"Konačno su naši apeli stručnim i naučnim radnicima te profesorima srednjih škola urodili plodom i uočeno je veće interesovanje za pisanje udžbenika i veći broj pristiglih rukopisa, posebno za srednje stručne škole", rekao je on.

On je naglasio da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva pripremio i novo izdanje namijenjeno predškolcima, a riječ je o radnom listu/radnoj svesci -Predškolska radilica, za koju su dobili odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture.

"Ponosni smo i posebno srećni što imamo priliku da u svom izdanju ponudimo jednu ovakvu publikaciju i nadamo se da će ovaj program, koji već nekoliko godina organizuje Ministarstvo i koji je propisan zakonom, biti upotpunjen ovakvom publikacijom, te da će mališani koji su prvi put uključeni u predškolski program biti zadovoljni materijalom koji su osmislile naše autorke", istakao je on.

Kerleta je podsjetio da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva nudi mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate, kako bi roditeljima olakšao početak nove školske godine.

Osim udžbenika, Zavod po najpristupačnijim cijenama nudi i bogatu paletu školskog pribora renomiranih proizvođača, a zainteresovani mogu da kontaktiraju knjižare Zavoda, od kojih će dobiti sve informacije i gdje mogu zaključiti ugovore o kupovini udžbenika na rate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije