Obrazovanje

Novi v.d. rektor podržaće student u rješavanju slučaja "Balaban"

Novi v.d. rektor podržaće student u rješavanju slučaja "Balaban"
Foto: N.N. | Novi v.d. rektor podržaće student u rješavanju slučaja "Balaban"

BANJALUKA- Legitimni predstavnici studenata upoznali su danas novoimenovanog vršioca dužnosti rektora banjalučkog Univerziteta, Radoslava Gajanina i rektorski tim o svim informacijama koje imaju u vezi sa slučajem "Balaban" koji se odnosi na seksualno uznemiravanje na Tehnološkom fakultetu i tom prilikom dobili maksimalnu podršku za rješavanje ovog problema.

U saopštenju banjalučkog Univerziteta navodi se da je na prvom sastanku sa novoimenovanim rektorom iskazana institucionalna podrška i zaštita studenata, ali i data podrška da se istraje u otklanjanju problema na koje studenti ukazuju.

Na sastanku je razmotreno svih 18 zahtjeva koji su studentski predstavnici uputili rektoru i Univerzitetu.

Problemi su raspoređeni u tri grupe i dogovoreno je da odmah počne realizacija od grupe lakših prema težim pitanjima, jer je za rješavanje složenijih zahtjeva potrebno izvjesno vrijeme.

Sastanku su prisustvovali i prodekan za kadrove i materijalne resurse banjalučkog Univerziteta Luka Kecman i prodekan za međunarodnu saradnju Biljana Antunović.

Stotinjak studenata banjalučkog Univerziteta okupilo se 7. novembra u prostorijama Rektorata iznoseći 18 zahtjeva, među kojima i da na Univerzitetu bude zaposleno 100 novih asistenata i da se na fakultete zapošljava kadar iz Republike Srpske.

Kada je riječ o slučaju seksualnog uznemiravanja na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, studenti tvrde da iza referenta u Studentskoj službi Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana "stoji određena grupa ljudi na Univerzitetu i da se dešavao ozbiljan kriminal".

Milan Mataruga podnio je Senatu 8. novembra ostavku na funkciju rektora Univerziteta u Banjaluci nakon što su studenti prethodnih dana izrazili nezadovoljstvo zbog određenih problema na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Senat banjalučkog Univerziteta danas je izglasao prorektora za naučnoistraživački rad Radoslava Gajanina za vršioca dužnosti rektora ovog univerziteta. Gajanin je profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije