Obrazovanje

Novina na našim prostorima: Radionice koje rješavaju tinejdžerske dileme

Novina na našim prostorima: Radionice koje rješavaju tinejdžerske dileme
Foto: Ustupljena fotografija | Novina na našim prostorima: Radionice koje rješavaju tinejdžerske dileme

BANJALUKA - NLP radionice, koje su namijenjene tinejdžerima od 12 do 16 godina, pomoću kojih mogu da razvijaju ili unaprijede svoje komunikacione vještine, te bolje upoznaju sebe, novina su na našim prostorima, a uspješno ih realizuje Branka Rogač, NLP trener iz Banjaluke.

Naime, ona upravo upisuje treću generaciju tinejdžera koji će u narednih mjesec i po dana pohađati ove radionice.

"Ovakav tip radionica je novina kod nas i vjerujem da će potreba za njima biti još veća kako se bude širila svijest o praktičnoj vrijednosti NLP-a i važnosti podrške tinejdžerima na putu njihovog sazrijevanja. Napravila sam sažet program, prilagođen potrebama i uzrastu tinejdžera, koji ima za cilj da ih kroz ciklus od šest radionica upozna sa osnovnim principima komunikacionog procesa i ojača na tom polju", priča Rogačeva za "Nezavisne".

Ističe da tinejdžerski period obilježavaju najveće fizičke i mentalne promjene s kojima bi se teško nosila i zrela osoba, kao i da broj obaveza u ovom periodu rapidno narasta, a što već zahtijeva nove vještine i sposobnosti kako bi što spremnije odgovorili izazovima.

"Javlja se nesigurnost i tinejdžeri su često izloženi stresu. Narastaju i očekivanja okoline, kojoj se treba prilagoditi, kao i broj interakcija kojima su svakodnevno izloženi. Stoga su kod tinejdžera primjetne česte promjene raspoloženja, razdražljivost, pad samopouzdanja, demotivisanost, nedostatak fokusa, osjećaj da ih niko ne razumije ili slabo ko razumije", rekla je Rogačeva te dodala da njima radionice bazirane na NLP metodologiji pomažu da bolje upoznaju sebe i razumiju mentalne procese koji se dešavaju u njima, a samim tim lakše prihvataju drugo i drugačije.

"Majka sam jedne tinejdžerke i svakodnevno svjedočim promjenama koje se dešavaju u tom periodu. Njima su, prije svega, potrebni beskrajno razumijevanje i podrška. Nemam čarobni štapić, ali nastojim da radionice budu mjesto gdje ćemo otvoreno razgovarati o njihovim svakodnevnim izazovima i pokušati ih uz pomoć NLP alata olakšati. Moja dosadašnja iskustva u radu s njima potvrđuju da je to moguće", kaže Rogačeva.

Objašnjava da je ova metodologija vrlo praktična i nudi niz korisnih alata i tehnika koji se mogu svakodnevno primjenjivati kako bi živjeli ispunjeniji život i bili zadovoljniji.

"Promjene su neminovnost, a NLP ima savršene alate i tehnike da vas pokrene na promjenu i provede kroz taj proces što bezbolnije, te polaznicima pomaže da shvate gdje se trenutno nalaze, kuda bi željeli da idu i kako tamo stići. Fokus je uvijek na rješenju, a to podrazumijeva sagledavanje situacije iz različitih uglova, kako bismo sami sebi stvorili veću mogućnost izbora i veću fleksibilnost u odlučivanju i ponašanju", dodala je ona.

Kako kaže, školovanje za NLP trenera traje tri godine, a to je period u kojem se ona intenzivno bavila sobom, kako bi spoznala šta je istinski ispunjava i čini srećnom te živi li u skladu s tako postavljenim vrijednostima.

"Na kraju tog školovanja osjećala sam se kao da sam ponovo rođena, jer sam u potpunosti osvijestila šta mi je važno, kakvo okruženje meni prija, čime želim da se bavim i ko su ljudi koje želim u blizini. Nije to lak proces, ali je blagotvoran", kaže ona, te dodaje da je kroz taj proces shvatila da želi raditi s mladima u opuštenoj i podsticajnoj atmosferi tako što će im prenijeti korisna NLP znanja.

"Uporedo, radeći master rad o interpersonalnoj komunikaciji između učenika i nastavnika uvidjela sam da u ovom odnosu prevladavaju elementi defanzivnosti, što mi je bio znak da bi učenicima i nastavnicima NLP znanja bila korisna. Otuda i dolaze ove radionice za tinejdžere, a nadam se u budućnosti i za prosvjetne radnike, jer bi primjena NLP alata i tehnika u obrazovanju umnogome unaprijedila odnose i razumijevanje između učenika i nastavnika, na obostranu dobrobit", zaključila je Rogačeva.

 

NLP radionice za tinejdžere "Komuniciraj sa osmijehom"

Ove radionice počinju 6. novembra, a osmišljene su da pomognu tinejdžerima da razviju i unaprijede komunikacijske vještine, ostvare uspješne odnose s okruženjem, jačaju samopouzdanje i razvijaju kritičko mišljenje te upravljaju emocijama.

Rogačeva objašnjava da će polaznici saznati kako da bolje razumiju sebe i druge, koji su komunikacioni tip ličnosti, te koji način učenja njima odgovara, a osim toga i kako da ostvare uspješnu komunikaciju s vršnjacima, te da prilagode komunikaciju svojim nastavnicima i roditeljima, i izbjegnu i smanje konfliktne situacije s okruženjem, kako da bolje upravljaju emocijama, te ojačaju samopouzdanje i lakše ulaze u nova iskustva.

 

Termini radionica i teme:     

6. novembra - Komunikacioni tipovi ličnosti - Kojim mozgovnim jezikom govoriš?

13. novembra - Vođenje razgovora s različitim sagovornicima - Prati - Uskladi - Vodi   

20. novembra - Pogled na situaciju iz različitih perspektiva - Obuj tuđe cipele!    

27. novembra - Feedback je poklon - Ćuti i zahvali!  

4. decembra - Filtriranje informacija - Generalizacija - Izvrtanje - Brisanje 

11. decembra - Metaprogrami za lakše razumijevanje različitosti!       

18. decembra - Proslava uspjeha - Integracija i sertifikacija!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije