Obrazovanje

Objavljen Pravilnik o planu upisa u srednje škole, đacima pomaže "Vodič kroz zanimanja"

Objavljen Pravilnik o planu upisa u srednje škole, đacima pomaže "Vodič kroz zanimanja"
Foto: Vladimir Stojaković/Arhiva | Objavljen Pravilnik o planu upisa u srednje škole, đacima pomaže "Vodič kroz zanimanja"

BANJALUKA - Pravilnik o planu upisa učenika u srednje škole za školsku 2021/2022. godinu objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

"Ovim Pravilnikom predviđen je upis 10.953 učenika raspoređenih u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti" , navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture RS.
 
Kako se dodaje u novoj školskoj godini planiran je upis  učenika u nova zanimanja i to: u struci Građevinarstvo i geodezija su dva nova zanimanja Fasader i Monter suve gradnje – moler, u struci Mašinstvo i obrada metala su takođe planirana dva nova zanimanja – Operater savremenim tehnologijama i Mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. 
 
"U struci Elektrotehnika planirano je novo zanimanje Tehničar multimedija, u struci Ekonomija, pravo i trgovina planirano je novo zanimanje Carinski tehničar, a u struci Poljoprivreda i prerada hrane planirana su dva nova zanimanja - Agrotehničar i Agroproizvođač", navedeno je u saopšetnju.
   
Kako se dodaje u saopštnju učenici i njihovi roditelji mogu besplatno preuzeti Android aplikaciju "Vodič kroz zanimanja", a koja je ažurirana i dostupna na Google Play marketu. 
 
"Svi zainteresovani mogu preuzeti i instalirati aplikaciju na svoje mobilne telefone, a za isto je potrebno da se u pretraživaču na Google Play marketu unese 'Vodic kroz zanimanja' i pretraga će prikazati željenu aplikaciju", navedeno je saopštenju.
 
Aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa za školsku 2021/2022. godinu u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 
 
"Na taj način pomažemo budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje", zaključili su iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije