Obrazovanje

Obuka mentora za kvalitetniju učeničku praksu

Obuka mentora za kvalitetniju učeničku praksu
Foto: Zlatan Čekić | Obuka mentora za kvalitetniju učeničku praksu

BIHAĆ - Na području Unsko-sanskog kantona započela je edukacija mentora u privrednim kolektivima gdje se vrši obuka učenika za praktična zanimanja, a cilj svega je kvalitetnije obrazovanje učenika.

Inače, radi se o projektu koji zajednički provode Privredna komora i Ministarstvo obrazovanja USK, a finansira se sredstvima iz međunarodnih izvora.

"Na ovaj način želimo da obučimo 64 buduća mentora, a radi se o uposlenicima firmi koje primaju djecu na praktičnu nastavu, kako bi oni na pravi način pristupili učenicima, što kvalitetnije s njima radili i prenosili znanja", kaže Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK.

Inače, na području ovoga kantona prije dvije godine zaživjela je praktična edukacija učenika u lokalnim privrednim subjektima.

Direktor Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu Nijaz Halilović ističe kako je do sada više od 80 učenika obuhvaćeno pomenutim programom i da je on dao izuzetne rezultate.

"Naši učenici koji se školuju za bravare, varioce, programere i rukovaoce CNC mašinama, drvoprerađivače i ostala zanimanja sada imaju priliku da se edukuju i stiču prva radna iskustva koja će im i te kako značiti. Također, u proteklom periodu imali smo i brojne slučajeve da poslodavci zaposle učenike koji su kod njih imali praktičnu nastavu, tako da je ovakva praksa polučila odlične benefite", kaže Halilović.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac kaže kako su pozitivna iskustva zabilježena u svim gradovima i općinama u ovome kantonu.

Hopovac kaže kako je u međuvremenu usvojen i Pravilnik o ferijalnoj praksi sa istim odredbama, koji učenicima omogućava da poslove obavljaju i tokom raspusta, pa je tako veliki broj učenika dane proteklog ljetnog raspusta proveo na radu u preduzećima.

"Rezultat je to dogovora s poslovnom zajednicom koji je omogućio učenicima da sa svojim mentorima obavljaju praksu u preduzećima i da tako stiču neophodna praktična znanja", istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, na dobitku su i privrednici, koji će biti u prilici da povećaju obim posla, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika s adekvatnim znanjem i iskustvom.

Hopovac kaže kako će se obrazovni sistem na ovakav način lakše prilagoditi potrebama tržišta rada i postati efikasniji.

Godinama su se učenici na području Unsko-sanskog kantona školovali za praktična zanimanja, ali su tokom nastave sticali samo teoretska znanja, a po okončanju obrazovanja nisu se mogli ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije