Obrazovanje

Od krofni do žurki: Evo kako najveći brendovi koriste event marketing

Od krofni do žurki: Evo kako najveći brendovi koriste event marketing
Foto: N.N. | Od krofni do žurki: Evo kako najveći brendovi koriste event marketing
N.N.

Kada se danas kaže marketing, većina pomisli na e-mail marketing, marketing sadržaja ili plaćena marketinška pretraživanja. Rijetko kome bi pale na pamet krofne. Ali upravo krofne su ono što je Google koristio za promociju svoje linije proizvoda Google Home.

Google je koristio jedinstvenu strategiju događaja (takozvani Event marketing) kako bi postigao svoje marketinške ciljeve. Predstavljamo vam kako su neki vodeći brendovi implementirali marketing događaja u svoju cijelokupnu strategiju. Poseban fokus stavljen na jedinstvenu taktiku – od krofni do digitalnih proizvoda  – čini ove marketinške kampanje posebnim.

1. Google: Pop-ap krofne

U oktobru 2017. godine, kao inicijativu za promociju Google Home Minija, tehnološki gigant Google se odlučio za nekonvencionalan put.

Postavili su pop-ap prodavnice krofni širom SAD. Ukusne krofne su bile servirane na velikim transportnim trakama, na kojima su se ponekad umjesto krofni pojavljivali Google Home Mini uređaji. Smisao ovog poduhvata je bilo stvaranje nezaboravnog iskustva za potrošače, a istovremeno je dokumentacija poslužila kao odličan materijal za društvene medije.

Ovo pokazuje da marketinška kampanja koja se zasniva na događaju ne mora direktno da bude povezana sa proizvodom (jedina sličnost Google Home Minija i krofne jeste to što imaju sličan oblik).

Jednostavno pravilo glasi da kampanja mora da izazove prijatnu reakciju, koja se može pamtiti i dijeliti.

Šta možete naučiti: Uvijek postoji način da se ono što radite predstavi ljudima. Google je tehnološka kompanija, a ne pekara – ipak je našao ukusan način da predstavi svoj brend van standardnih okvira.

2. HubSpot: Inbound

Sa više od 20.000 učesnika, HubSpot's Inbound je od konferencije o softveru prerastao u globalni pokret. Ideje o kojima se diskutuje za vrijeme događaja proširuju se mnogo dalje nego sve što se postiže automatizacijom marketinga i upravo to je razlog zbog koga je to postao tako uspješan događaj.

HubSpot nije zazirao od toga da kreira događaj koji je van opsega prodaje softvera. Ova kompanija je znala da je događaj uspješan ne onda kada se učesnici prisjećaju šta su na njemu naučili, već tek onda kada se sjete kako su se na tomzbivanju osjećali.

Šta možete naučiti: Konferencije nude savršenu priliku za to da kupce lično angažujete u susretu sa svojim brendom. Pored toga, događaj je sam po sebi podjednako važan, jer treba da ostavi nezaboravan utisak.

3. YouTube: Fan festival

Događaj ne mora da bude samostalni čin. Možete da podijelite pažnju sa partnerom kako biste jedni drugima donijeli korist i novu publiku; FanFest na YouTubeu radi upravo to.

YouTube poziva najpopularnije zvijezde na svojoj platformi da promovišu svoje brendove, a u tom procesu istovremeno unaprijeđuje i svijest o YouTubeu. Saradnja je odličan način da događaj bude uspješan.

Šta možete naučiti: Ponekad je najbolji način da istaknete svoj brend upravo to da dajete prostor nekom drugom. Kao što je YouTube prikazao neke od najvećih talenata kako bi oduševio svoju korisničku bazu, možda postoji način da i vaš brend uključi drugi brend i da ishod bude isti.

4. Salesforce i Sales Hacker: Partnerski marketing

Za organizovanje godišnje konferencije Sales Hacker je ušao u partnerstvo sa Salesforceom, vodećom CRM platformom za prodaju u industriji. Kompanija Salesforce je bila jedan od sponzora manifestacije Sales Machine.

Izvođenje događaja zajedno sa ostalim partnerima jeste odličan način da iskoristite mreže i resurse partnera i profitirate jedni od drugih. Kada postoji jasna vizija događaja i usaglašenost između partnera, mogućnosti saradnje su beskrajne.

Šta možete da naučite: Ne morate da budete veliki brend da biste pronašli partnera za događaj. U ovom slučaju, Sales Hacker, koji je mnogo manja organizacija, obratio se dobro poznatom Salesforceu. Radite sa partnerima – velikim i malim – i to će vam pomoći da se prošire vijesti o vašem brendu i da se povežete sa mnogima koji će rado doći i na vaš sljedeći događaj.

5. Facebook: žurka Roaring Twenties

Kako to obično biva kod organizacije marketinških događaja, dobro izabrana tema jeste ključni faktor za cijelokupno iskustvo. Kada imate jedinstvenu temu, to će događaj da učini nezaboravnim, ali i da poveća šanse da se vijesti o događaju dijele kako online, tako i u offline svijetu.

Facebookov tim je to očigledno dobro znao, jer su napravili blistavu tematsku prazničnu žurku: Roaring Twenties („burne dvadesete”), čiji se prikaz ubrzo dijelio na svim društvenim medijima.

Šta možete da naučite: Ako imate jedinstvenu temu, to može događaj da podigne na nivo spektakla. Bilo da osmišljavate žurku za svoje zaposlene ili otvaranje nove prodavnice, dobro razmislite o tome šta će biti glavna tema tog događaja.

Kako su potrošači sve više zatrpani marketinškim kampanjama i porukama, da bi se vaša kompanija i brend istakli, potrebno je da kreirate zaista nešto posebno. Ako ne uvijek, onda barem s vremena na vrijeme. Zbog toga je kreativnost i dalje jedna od najcjenjenijih osobina marketinških stručnjaka. Ako ste kreativni i želite da unovčite tu svoju osobinu, onda je karijera u event menadžmentu idealna za vas. Više o školovanju za ovu profesiju možete da saznate na ovom linku.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije