Obrazovanje

Odobreno 335 stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"

Odobreno 335 stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"
Foto: N.N. | Odobreno 335 stipendija Fonda "Dr Milan Jelić"

BANJALUKA - Na konkursu za dodjelu stipendija Fonda "Dr Milan Jelić" za studente sva tri ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu za akademsku 2017/2018. godinu, konkursne uslove zadovoljilo je 335 od 356 prijava, rečeno je Srni u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske.

Studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj, odnosno BiH, dodijeljeno je 77 stipendija u mjesečnom iznosu od 400 KM za devet mjeseci studija, dok su za studente na inostranim visokoškolskim ustanovama dodijeljene ukupno 52 stipendije.

"Mjesečni iznos stipendije studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori iznosi 500, te 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu", rekli su u Ministarstvu.

Dobitnici stipendije Fonda "Dr Milan Jelić" u kategoriji inostranih studenata prvog ciklusa studija za tekuću akademsku godinu uspješni su studenti prestižnih univerziteta Harvard, Instituta za tehnologiju u Masačusetsu, Univerziteta u NJujorku, Tehničkog univerziteta u Minhenu, Purdu univerziteta i Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta.

Iz Ministarstva su naveli da je studentima drugog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima, od ukupno 44 primljene prijave, dodijeljeno osam godišnjih stipendija u iznosu od po 5.000 KM, dok je studentima trećeg ciklusa studija, od ukupno 22 prijave, dodijeljeno šest godišnjih stipendija, koje su zadovoljile visoke uslove Konkursa, u iznosu od po 10.000 KM za tekuću akademsku godinu.

Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija "Dr Milan Jelić" dodijeljeno je više od 2.040 godišnjih stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima u ukupnom iznosu od više od 9,92 miliona KM.

Godišnji grant za dodjelu stipendija najuspješnijim studentima iz Fonda "Dr Milan Jelić" iznosi 750.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije