Obrazovanje

Određene upisne kvote za Univerzitet u Bihaću: Studenata nikad manje

Određene upisne kvote za Univerzitet u Bihaću: Studenata nikad manje
Foto: Ilustracija | Određene upisne kvote za Univerzitet u Bihaću: Studenata nikad manje

BIHAĆ - Univerzitet u Bihaću odredio je kvote za upis u prvu godinu studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi, pa je tako planirano da se upiše ukupno 450 studenata.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac ističe kako je taj broj na nivou prošlogodišnjeg plana te da je činjenica da je studenata iz godine u godinu sve manje.

"Ono što ću predložiti u narednom periodu je plan racionalizacije Univerziteta, kako bi se ova visokoškolska ustanova prilagodila sadašnjim okolnostima koje su veoma teške", istakao je Hopovac.

Inače, kada je riječ o pomenutom broju, treba istaći kako je gotovo za polovinu manji u odnosu na planove od prije samo nekoliko godina, a razlog je drastično smanjenje interesovanja za studije na Bihaćkom univerzitetu.

"Planiramo upis 360 redovnih studenata, 55 samofinansirajućih i 35 vanrednih na svih sedam fakulteta. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći kakav će biti odaziv", kaže Fadil Islamović, rektor Univerziteta.

On je dodao da će se, ukoliko upis na pojedine fakultete i odsjeke bude manji od 70 posto, morati pristupiti alternativnim rješenjima, kao što je pridruživanje takvih odsjeka nekom sličnom smjeru. Pretpostavlja se kako će i ove godine najveće interesovanje biti za upis na Fakultet zdravstvenih studija, gdje svake godine bude ispunjena kvota studenata.

U posljednje vrijeme najmanje interesovanje je za tehničke fakultete, s obzirom na to da se veliki broj studenata odlučuje za studij u Sloveniji, jer im u toj zemlji nude besplatno školovanje. Uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su višestruki, a jedan od njih je da sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlazi van granica BiH na rad u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije