Obrazovanje

Održano eksterno testiranje srednjoškolaca u RS

Održano eksterno testiranje srednjoškolaca u RS
Održano eksterno testiranje srednjoškolaca u RS

BANJALUKA, BIJELJINA - Provjerom znanja iz srpskog jezika, kojoj su danas u okviru eksternog testiranja podvrgnuti učenici četvrtih razreda svih srednjih škola četvrtog stepena u RS, želi se utvrditi koji se sve problemi pojavljuju pri realizaciji nastavničkog plana i programa, ali i da bi se na osnovu znanja đaka moglo uvidjeti šta je potrebno promijeniti.

"Cilj Republičkog pedagoškog zavoda RS, koji je organizator ovog testiranja, je da se utvrdi uopšteno kakvo je znanje učenika na eksternoj provjeri, ali i da te rezultate uporedimo sa zaključnim ocjenama, da vidimo postoji li razlika između ta dva načina ocjenjivanja. Takođe, želimo vidjeti koji su problemi kod realizacije našeg plana i programa i kakve bismo promjene mogli napraviti. Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je u pripremi, je planirano da se na kraju svake godine realizuje eksterna provjera iz mnogih predmeta, kao i završni ispit za završne razrede", rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Damjanović kaže da su sa direktorima škola razgovarali o testiranju prilikom prethodnog seminara održanog u Tesliću i da je tad najavljeno, ali i da su škole naknadno obaviještene o provjeri znanja.

"Školama smo poslali matricu kako treba rješavati testove, a uputstva su dobili 3. aprila. Takođe su dobili ključ naših odgovora. Profesori će pregledati testove i nama poslati izvještaje, a mi ćemo na osnovu njih vidjeti kakvi su rezultati i procijeniti da ako je bilo nekih nepravilnosti izvršimo retestiranje, koje neće biti najavljeno", pojašnjava Damjanović.

Radenko Todorović, direktor Tehničke škole Bijeljina, kaže da su sve pripreme rađene po uputstvima Pedagoškog zavoda.

"Test je sadržavao 20 pitanja, a po pravilu samo jedan učenik može sjediti u klupi. Za odgovore su učenici imali na raspolaganju sat vremena, a u svim srednjim školama RS testiranje je počelo u isto vrijeme, u deset časova", ističe Todorović.

Naredno testiranje iz drugih predmeta najavljuju za 17. maj, i to u Ekonomskoj i Mašinskoj školi iz stručnih predmeta, kao i iz engleskog jezika, u Gimnaziji iz istorije i fizike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije