Obrazovanje

Offline oko 400 područnih škola u Srpskoj

Offline oko 400 područnih škola u Srpskoj
Foto: Ilustracija | Offline oko 400 područnih škola u Srpskoj

​BANJALUKA - Svih 187 centralnih osnovnih škola u RS ima internet, ali su od oko 480 područnih odjeljenja online svega 62.

Iz resornog ministarstva uvjeravaju da je u narednom periodu u planu uvođenje interneta u sva područna odjeljenja.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je u prošlom mjesecu radilo analizu prisustva interneta u školama i ustanovljeno je da sve centralne škole, bar za potrebe uprave, imaju uveden internet, te da su online i 62 područna odjeljenja.

Na terenu je situacija šarolika. Tako u nekim školama priznaju da nemaju dovoljno računara koji su na internetu, dok u drugim tvrde da je kod njih stanje optimalno.

Predrag Račanović, direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Bijeljina, kaže da imaju dovoljan broj računara, ali i priznaje da od onih koje koriste učenici njih dovoljno nije na mreži.

"Bitno je da računari imaju pristup internetu, jer to iziskuje savremeni način života. Naravno da postoji potreba da svi danas imamo pristup internetu, a posebno da se upotrebljava u sklopu nastave. U školi mali broj računara koje koriste učenici ima pristup internetu", naveo je Račanović za "Nezavisne".

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, a koji je i direktor OŠ "Vuk Karadžić" Trebinje, potvrdio nam je da je stanje u njihovoj školi, kada je riječ o računarima koji imaju pristup internetu, zadovoljavajuće.

"Kod nas je prije nekoliko mjeseci škola bila u programu 'Dositej 3', u sklopu kojeg smo za pet kabineta nabavili 125 računara, odnosno mini-laptopa, te pet nastavničkih koji to prate. Svi su povezani na internet", naveo je Mrdić.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, smatra da je pristup internetu u današnjem vremenu veoma bitan.

"Problem je kada u eri komunikacija školski računari nemaju internet. Mora se biti u korak s vremenom i škole moraju imati internet gdje god da se nalaze", naveo je Damjanović u izjavi za "Nezavisne".

Iz Ministarstva  kažu da su sve osnovne škole u Republici Srpskoj opremljene e-učionicama (od jedne do 10), koje su dobile u sklopu projekta "Dositej", što je oko 20.000 učeničkih i 1.500 nastavničkih računara.

"Tokom realizacije projekta u svim školama su urađene nove mrežne instalacije, kao i električne instalacije zavisno od potreba škole, tako da svi ovi računari imaju pristup internetu", naveli su iz resornog ministarstva.

Kako dodaju, u cilju modernizacije nastavnog procesa i upotrebe digitalnih sadržaja u nastavi, u planu Ministarstva je da se u narednom periodu, u zavisnosti od tehničkih mogućnosti, uvede internet u sva područna odjeljenja, kao i da se oprema u kabinetima informatike zamijeni i implementira računarska mreža.

E-učionice

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, kako ističu, u okviru projekta "Dositej" opremilo sve osnovne škole e-učionicama.

"U 187 osnovnih škola imamo 847 e-učionica (jedna učionica = 25 računara za učenike + jedan laptop za nastavnika), odnosno 20.360 laptopa za učenike i 1.529 laptopa za nastavnike", navode iz resornog ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije