Obrazovanje

Oni će vas motivisati: Pročitajte inspirativne citate najvećih menadžera

Oni će vas motivisati: Pročitajte inspirativne citate najvećih menadžera
Foto: Ilustracija | Oni će vas motivisati: Pročitajte inspirativne citate najvećih menadžera
N.N.

Menadžer je ključni šraf u organizacionoj mašini. On je osoba koja usklađuje kratkoročne i dugoročne ciljeve sa misijom i vizijom kompanije. On delegira zadatke zaposlenima, ali služi i kao njihov mentor, sudija i inspiracija.

Pred vama su citati nekih od briljantnih pojedinaca i najuspješnijih menadžera današnjice, ljudi koji su bez dobre početne pozicije došli do vrha. Neka vas njihov primjer inspiriše. Evo šta oni misle o poziciji menadžera i lidera:

Stiv Džobs

„Inovacija nema mnogo veze sa time koliko ulažete u razvoj i istraživanje. Kako je Apple izbacio Mac, IBM je trošio barem 100 puta više. Nije do novca. Radi se o ljudima i o tome kako ih vodite.”

Teodor Ruzvelt

„Najbolji rukovodilac je onaj koji ima dovoljno smisla da izabere dobre ljude da urade ono što on hoće, ali i dovoljno samokontrole da se ne miješa dok to rade.”

Džek Velš

„Usredsredite se na ključne ciljeve. Ja imam samo tri stvari. Moram da izaberem prave ljude, dodijelim im pravu količinu novca i emitujem ideje iz jednog odsjeka u drugi brzinom svjetlosti. Ja sam, dakle, vratar i transmiter ideja.”

„Ako izaberete prave ljude, pružite im priliku da rašire krila – i date im naknadu kao nosač – skoro da ne morate da upravljate.”

Dejvid Ogilvi

„Angažujte ljude koji su bolji od vas i onda ih pustite da rade posao… Tražite one koji streme izuzetnom, one koji se neće zadovoljiti rutinerstvom.”

Piter F. Draker

„Menadžment znači raditi stvari ispravno. Liderstvo znači raditi prave stvari.“

Henri Mincberg

„Menadžment je, iznad svega, praksa gdje se sreću umjetnost, nauka i vještina.“

Brajan Trejsi

„Jedina prava mjera vrijednosti bilo kog poslovnog lidera i menadžera jeste – učinak.“

Majk Hakabi

„Lider je onaj ko udari obrise vizije i smjera, kaže kuda ćemo ići, zašto treba da krenemo i kako da stignemo. Menadžer je onaj ko se zaista zavuče pod haubu i podesi karburator.“

Po Hok

„Dobar menadžment je umjetnost pravljenja problema toliko interesantnim i njihovih rješenja konstruktivnim da svako želi da se baci na posao i pozabavi se njihovim rješavanjem.“

Džon Rokfeler

„Dobar menadžment je u učenju prosječnog čovjeka da radi superiorno.”

Markus Bakingam

„Četiri ključa velikih menadžera:

1. Kada biraju, traže talenat – ne prosto iskustvo, inteligenciju ili odlučnost.

2. Kada postavljaju očekivanja, definišu prave ishode – ne prave korake.

3. Kada nekog motivišu, fokusiraju se na njegove snage – ne na slabosti.

4. Kada pomažu nečijem razvoju, trude se da toj osobi prave balans – ne da jednostavno skoči na sljedeću stepenicu.“

Osim ambicije, za istinsko liderstvo potrebno je i iskustvo, ali i obrazovanje. Kod nas se kvalitetnim obrazovanjem u domenu menadžmenta već godinama bavi BusinessAcademy. Više o njihovim programima možete saznati ovdje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije