Obrazovanje

Onlajn nastava u srednjim školama u Kantonu Sarajevo

Onlajn nastava u srednjim školama u Kantonu Sarajevo
Foto: Ilustracija | Onlajn nastava u srednjim školama u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je danas naredbu da se zbog pogoršane epidemiološke situacije nastava u svim srednjim školama od petka, 23. oktobra, odvija onlajn.

Kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade naloženo je da se i dalje nastava odvija u osnovnim školama, uz primjenu kombinovanih modela, dok se pohađanje predškolskih ustanova nastavlja kao do sada, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Krizni štab donio je i naredbu da se zabranjuje okupljane više od 30 ljudi u zatvorenom i više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

U saopštenju se navodi da se zabrana odnosi na sahrane, kao i na političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, sa maksimalno 30 gostiju, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH /FBiH/.

Novim naredbama je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti i tržnim centrima.

Dozvoljen je boravak jednog lica na 10 metara kvadratnih, s tim da u jednom objektu ne smije biti više od 30 ljudi, u koje se ne ubrajaju zaposleni.

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su se pridržavati svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge, navodi se u saopštenju.

Nove naredbe važe do 31. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije