Obrazovanje

Ormarići olakšali školske torbe

Ormarići olakšali školske torbe
Foto: N.N. | Ormarići olakšali školske torbe

​TREBINJE - Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju, u sklopu programa Republičkog pedagoškog zavoda RS koji se odnosi na smanjenje težine đačkih torbi, nabavila je školske ormariće za učenike od drugog do petog razreda, za šta je škola izdvojila 2.500 KM.

"Ovo je, u stvari, nastavak projekta započetog u prošloj godini, kada je Gradska uprava Trebinja kupila za sve tri osnovne škole po tri ormarića, što nije bilo dovoljno, pa smo sada nabavili novih 17 ormarića, koji će mnogo značiti učenicima jer će u njih ostavljati udžbenike i sva nastavna sredstva za koja nema potrebe da se nose kući", kazao je Darko Jegdić, direktor ove škole.

Na ovaj će se način učenicima mlađeg uzrasta olakšati školska torba, koju svakodnevno nose, kriveći kičmu i često nepravilno noseći ruksake i torbe, koji su naročito štetni kada se nose na jedno rame.

Jegdić kaže da u svemu veliku ulogu imaju i učitelji i roditelji, koji treba da kontrolišu koji udžbenici, radni listovi i nastvana sredstva treba da se nose, a koji se često nose bespotrebno.

U ormariće će se, osim udžbenika koji su po rasporedu časova nepotrebni za pojedine dane, ostavljati i pribor za likovno i fizičko vaspitanje, tako da će se u ormariće ostavljati svi radni listovi ako učenici nemaju domaćih zadataka koje će raditi u njima, ali i neki udžbenici ako učitelj smatra da ga je određenog dana nepotrebno nositi.

Učiteljica Radmila Milidragović kaže da se ona sa svojim kolegama trudila i ranije da olakša težinu školske torbe na način što su đacima sugerisali da u ormariće koji su u učionicama ostavljaju radne listove i pribor koji im je nepotreban po rasporedu toga dana.

"Postoje radni listovi koji su nepotrebni u prvom polugodištu, pa su djeca to i ranije ostavljala u učionicama, a sada imamo mogućnost da svaki razred ima svoje ormariće u kojima ima dovoljno prostora da sve lijepo pospremimo i da je djeci dohvatljivo", kaže ona.

Učenici Una Čučković i Đorđe Janković kažu da u ormariće najviše ostavljaju pribor za fizičko i likovno, ali i neke radne listove, što je njihove školske torbe učinilo duplo lakšim, a najveću olakšicu donijelo je učenicima kojima je škola udaljenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije