Obrazovanje

Osam lekcija NFL trenera o liderstvu

Osam lekcija NFL trenera o liderstvu
Foto: N.N. | Osam lekcija NFL trenera o liderstvu

Američki fudbal je sve popularniji na Balkanu, a lekcije o liderstvu mogu da se nauče i od slavnih NFL trenera. Džejms Ker, globalni direktor sektora za kulturne transformacije u kompaniji „N2 Growth“ i autor izdanja „Egzekjutiv čeklist“ (Palgrejv, 2014), odlučio je da sakupi neke od najboljih savjeta i mantri kojima su se vodili treneri pobjedničkih NFL timova.

Ker se smatra jednim od današnjih najvećih mislilaca u organizacijskoj i kulturnoj transformaciji i mentor je brojnim liderima uspješnih svjetskih organizacija. Ukoliko želite da budete osoba koja će da vodi druge ljude, a tako i cijelu kompaniju do uspjeha, ovo su savjeti za vas.

1. „Lider se postaje, a ne rađa" – Vins Lombardi, „Grin Bej pakers“ / „Vašington redskins“

Lider se postaje, s tim se ne rađa. A kako? Tako što ćete da iskoristite sve najbolje mogućnosti koje se pojave na vašem putu u karijeri. Naravno, neki lideri prirodno imaju određene sklonosti i osobine: znaju da slušaju, imaju viziju napretka, odlučni su, znaju da pruže pomoć. Ali većina poželjnih osobina se stiče edukacijom.

Lideri su oni koji preuzimaju korake i imaju hrabrost da to urade, imaju potrebu da inspirišu ljude da ih slijede. Poslovni lideri treba da pruže mogućnosti napretka svojim zaposlenima i podstaknu ih da preduzmu određene smjele akcije „Od njih zavisi koliko će organizacija da bude jaka i koliko će napredovati“, ističe Ker.

2. „Niko ko je dao sve od sebe nije zažalio" – Džordž S. Halas, „Čikago bers“

Zasigurno, Halas je znao da do pobjede dolaze oni koji se trude. Ako možete da promovišete  kulturu kompanije koja podstiče svačiji trud, vaš posao će napredovati. Ako je cijeli vaš tim složan, svi „veslaju“ u istom smjeru i daju sve od sebe, vaše šanse za uspjeh su ogromne. Postarajte se samo da tim vodite u pravom smjeru.

3. „Radi svoj posao" – Bil Belikik, „Klivland brauns“ / „Nju Ingland patriots“

Jedna lijepa dopuna onome što je već istakao Halas o posvećenosti jeste mantra kojom se vodio Belikik. „Njegova mantra je vrlo jednostavna, ali je upravo zato i genijalna“, ističe Ker. Belikik je doveo svoje momke do četiri pobjede u finalu „Superboula“ i to uvijek na isti način – insistirajući na tome da se svaki od njegovih igrača i trenera usredsredi na besprijekorno obavljanje dodjeljenih poslova.

On je dokazao da kroz tako sproveden plan igre ekipa pobjeđuje. Isto je i s poslovnim svijetom i „igračima“, to jest zaposlenima u kompaniji. Ako svi besprijekorno rade ono što treba, nema potrebe da se brine za uspjeh.

4. „Neuspjeha se plaše gubitnici, pobjednici ih zanemare“ – Džo Gobs, „Vašington redskins“

Zaista, neuspjeh može da bude poput samoispunjujućeg proročanstva. Najbolji lideri su samouvjereni i imaju hrabrost da donose odluke bez straha od neuspjeha. Ali čak i kada se pokaže da njihovi izbori i odluke nisu doveli do željenih rezultata, oni znaju kako da se nose s tim i kako da isprave te greške.

5. „Superioran čovek okrivljuje sebe. Slab čovek okrivljuje druge" – Don Šula, „Baltimor kolts“ / „Majami dolfins“

Trener Šula na jednostavan način kaže sve o odgovornosti. Veliki lideri znaju kada je potrebno da budu skromni i preuzmu odgovornost za cijelu svoju organizaciju.

„Ako preuzmete odgovornost za greške koje je napravio cijeli vaš tim, to nije znak slabosti, kako smatraju manje iskusni lideri. Naprotiv, to je znak velike snage i osjećaja odgovornosti“, ističe Ker.

6. „Ako se bojite sukoba, neće vam dobro ići" – Bil Parsels, „Njujork džajants“ / „Nju Ingland patriots“

Po definiciji, sam čin odlučivanja između alternativa znači da će neki vaši saradnici biti nezadovoljni vašim izborom. Superiorne vođe znaju kako da upravljaju sukobima. Nemojte da bježite od sukoba, tražite suprotne tačke gledišta tokom procesa odlučivanja. A nakon što sagledate sve perspektive, donesite odluku!

7. „Ako moram da vas motivišem, ja ću da dam otkaz!" – Čak Nol, glavni trener, „Pitsburg stilers“

Nol nikada nije imao vremena za one koji se stalno žale, kukaju i nešto im smeta. I nije ih želio u svojim pobjedničkim timovima.

„Ovo nije loš savjet. Razmislite o tome da njegujete poslovnu kulturu koja se zasniva na tome da svi zaposleni ljudi budu oni koji sami žele da budu dio nečeg većeg i boljeg, bez potrebe da ih vi gurkate. Ako vi morate da ih motivišete da daju sve od sebe, onda možda oni nisu pravo rješenje za vaše poslovanje.

8. „Samopohvale su za gubitnike. Budite pobjednik. Neko ko je podrška za nešto veliko. Uvijek budite dostojanstveni, ali i ponizni." – Džon Maden, „Oukland rajders“

Maden je rekao sve – nema šta da se doda.  Na kraju, nadamo se da ste našli citate trenera koji će vas inspirisati da postanete briljantan poslovni lider i ostvarujete najbolje rezultate. Više o karijeri kakva vas inspiriše možete saznati u školi za buduće lidere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije