Obrazovanje

Osnovci obišli proizvodni pogon kako bi se upoznali sa procesom proizvodnje

Osnovci obišli proizvodni pogon kako bi se upoznali sa procesom proizvodnje
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS | Osnovci obišli proizvodni pogon kako bi se upoznali sa procesom proizvodnje

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je danas da će u narednom periodu nastavnim planovima i programima biti planirano redovno upoznavanje učenika o proizvodnim procesima u privrednim pogonima kako bi im se olakšala odluka prilikom izbora srednje škole.

"Tim načinom žele se preduzeti svi koraci kako bi se kreirale upisne politike i obrazovni sistemi uskladili sa tržištem rada", rekla je Trivićeva novinarima nakon što je sa učenicima banjalučke Osnovne škole "Aleksa Šantić" obišla proizvodne pogone preduzeća "Krajina klas" u Banjaluci.

Ona je dodala da je cilj današnje posjete bio da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju o tome kako se odvija određena proizvodnja i koja su radna mjesta zastupljena.

"Ukoliko učenike ne dovedete na lice mjesta, oni nemaju viziju kako sve to izgleda. Ovakvim posjetama biće obuhvaćeni pogoni prehrabmene, metalne, drvoprerađivačke i tekstilne industrije u Srpskoj", navela je Trivićeva.

Saša Trivić iz unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici poslovne zajednice u prilici da zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture razvijaju kompletan koncept promocije zanimanja i preduzeća, radi razvijanja upisne politike kojom bi se trebalo rješiti problem radne snage sa potrebama tržišta rada.

On je podsjetio da poslovna zajednica već godinama upozorava na takav problem u obrazovnom sistemu.

"Projekti posjete pogonima pružaju djeci priliku da se upoznaju sa raznim zanimanjima i izaberu šta je to što bi voljeli raditi u životu", dodao je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije