Obrazovanje

Osnovci sedam dana nakon izbora ispred TV-a

Osnovci sedam dana nakon izbora ispred TV-a
Foto: Ilustracija | Osnovci sedam dana nakon izbora ispred TV-a

BANJALUKA - U većini osnovnih škola u RS biće organizovana biračka mjesta za lokalne izbore 15. novembra pa će se nastava u tim obrazovnim ustanova od 16. do 20. novembra odvijati online i putem RTRS, dok je samo poneka srednja škola u RS biračko mjesto, tako da će srednjoškolci nastavu pohađati uglavnom u klupama, potvrdili su juče direktori škola.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da učenici neće ići u školu od 16. do 20. novembra zbog dezinfekcije prostorija nakon lokalnih izbora, nego će nastavu da prate na daljinu.

"Đaci će imati mogućnost da časove prate putem televizijskog prenosa, kao što je to bilo realizovano i u drugom polugodištu prethodne školske godine, jer su sve osnovne škole u Banjaluci predviđene kao biračka mjesta", kazao je Popržen.

Željka Opačić, direktorica OŠ "Ivo Andrić" iz Banjaluke, kazala je da je njihova škola ustupljena kao biračko mjesto na izborima, tako da će se nastava naredne sedmice odvijati na daljinu.

"Naša škola je, i kada je nedavno bila obustava nastave jednu sedmice, sve radila online od prvog do devetog razreda, kako ćemo raditi i sada. Nastavnici unose online časove u raspored i učenici online prate nastavu, a naravno da časovi na RTRS mogu biti i podrška i pomoć", navela je Opačićeva za "Nezavisne".

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, kazala je da su osnovne škole uglavnom biračka mjesta, dok su samo dvije srednje škola u Prijedoru biračka mjesta.

"Đaci ostalih srednjih škola čije škole nisu predviđene kao biračka mjesta redovno će ići na nastavni proces iduće sedmice", kazala je Soviljeva.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj ističe da u školama koje su obuhvaćene kao biračka mjesta đaci neće ići na nastavu u periodu od 16. do 20 novembra, jer je ta sedmica, kako ona kaže, predviđena za dezinfekciju školskih objekata.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, ističe da od 11 srednjih škola, njih sedam nisu predviđena za biračka mjesta.

"Četiri srednje škole na banjalučkoj regiji su biračka mjesta i u njima se neće odvijati nastava, nego će učenici pratiti nastavu online, a u svim ostalima ide se redovno na nastavu", kazao je Bajić.

Mirko Jović, direktor Medicinske škole u Banjaluci, ističe da njihovi đaci naredne sedmice redovno pohađaju nastavu, jer, kako kaže, objekat te škole nije biračko mjesto.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da u periodu od 16. do 20. novembra sve škole koje su predviđene kao biračka mjesta dužne organizovati nastavu na daljinu.

"Nastava na daljinu će se realizovati korištenjem sredstava elektronske komunikacije, a za učenike osnovnih škola i putem Radio-televizije Republike Srpske", kažu iz Ministarstva.

Dodaju da u navedenom periodu, osnovne i srednje škole, kao i područna odjeljenja u sastavu istih, koje nisu predviđene kao biračka mjesta treba da organizuju vaspitno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje imaju saglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

"Dezinfekciju školskih prostorija u periodu od 16. do 20. novembra vršiće Republička uprava civilne zaštite RS", dodali su iz nadležnog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije