Obrazovanje

Osnovci u RS izostali sa 1,38 miliona časova

Osnovci u RS izostali sa 1,38 miliona časova
Foto: N.N. | Osnovci u RS izostali sa 1,38 miliona časova
Dajana Vujatović

BANJALUKA, TREBINJE - Broj izostanaka učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove školske godine je 1,38 miliona, dok je u istom periodu godinu dana ranije bilo 1,59 miliona.

"U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1.388.723 izostanka, od toga 1.363.891 opravdani i 24.832  neopravdana. Što znači da je u prosjeku po učeniku napravljeno 16,12 izostanaka", rekao je za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor i direktor OŠ "Desanka Maksimović", kazao je da, što se tiče izostanaka u njihovoj regiji, uglavnom se radi o tome da su đaci bolesni pa ne mogu doći na nastavu.

"Uglavnom su to neke viroze i neke druge zdravstene poteškoće koje učenici imaju. Roditelj može opravdati časove ako dijete dva dana uzastopno izostane sa nastave, a nakon toga treba ljekarsko uvjerenje da učenik treba da bude pošteđen nastave", kazao je Budimir.

Dodaje da, što se tiče njihove škole, đaci ne zloupotrebljavaju prava koja imaju po zakonu i broj izostanaka zavisi od škole do škole.

"Što se tiče naše škole, i ovoj pandemiji broj izostanaka u prvom polugodištu je uobičajen kao i ranijih godina", kazao je Budimir.

Da pandemija izazvana virusom korona nije uticala da u osnovinim školama bude veliki broj izostanaka, kaže i Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije. 

"Ove školske godine broj izostanaka nije ništa veći u odnosu na ranije godine i djeca su se uvijek trudila da dolaze na nastavu u cijeloj ovoj pandemiji izazvanoj virusom korona", kazao je Nadaždin za "Nezavisne".

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je za "Nezavisne" da broj izostanaka više od 1,3 miliona i nije mala brojka.

"Ali dobro je da je većina tih časova opravdana i da učenici nisu bez razloga izostajali", zaključio je Popržen.

Damjanović je rekao da u ovoj školskoj godini osnovnu školu u RS pohađa 86.098 učenika.

"Od ukupnog broja učenika, prvi razred, koji se brojčano ne ocjenjuje, pohađa  9.127 učenika,  po programu URM  571, a po programu LRM 192 učenika.  Na kraju prvog polugodišta 93,44 odsto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 6,19 odsto učenika je imalo negativan uspjeh i 0,37 odsto učenika je neocijenjeno", kazao je Damjanović.

Dodao je da su najbolji uspjeh postigli učenici drugog razreda sa 99,65 odsto, sa srednjom ocjenom 4,74, a najlošiji učenici osmog razreda sa 85,60 odsto, sa srednjom ocjenom 3,54.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije