Obrazovanje

Ostalo čak 300 mjesta za brucoše

Ostalo čak 300 mjesta za brucoše
Foto: Ilustracija | Ostalo čak 300 mjesta za brucoše

BIHAĆ - Interesovanje studenata za upis na prvu godinu Univerziteta u Bihaću nikada nije bilo manje, pa se u novu akademsku godinu upisalo tek 406 studenata, što je najmanji broj u posljednjih desetak godina.

Rektor ovog univerziteta Fadil Islamović istakao je kako je ostalo nepopunjeno još 300 mjesta, te će biti ponovljen upisni konkurs za studente. "Ukupno imamo 23 studijska odsjeka na osam fakulteta koji čine Univerzitet, tako da ćemo ponoviti konkurs s nadom da ćemo uspjeti poboljšati upisni rezultat", istakao je Islamović.

Prema njegovom mišljenju, uzroci značajno smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su višestruki, a jedan od njih je sve veći broj mladih ljudi iz Unskosanskog kantona koji nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlaze van granica BiH.

Dobri poznavaoci situacije u vezi s Univerzitetom u Bihaću, međutim, smatraju kako su ovakvoj situaciji u proteklom periodu kumovala i brojna negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu, kao i loš kvalitet obrazovnog procesa.

U proteklom periodu Univerzitet su potresale brojne afere, počevši od nenamjenskog trošenja sredstava, pa do izbora novog rukovodstva i bezvlašća koje je potrajalo više od pola godine, te značajno naštetilo ugledu ove ustanove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije