Obrazovanje

Otkrivene 22 sumnjive diplome

Otkrivene 22 sumnjive diplome
Foto: N.N. | Otkrivene 22 sumnjive diplome

BIHAĆ - Dosadašnjom provjerom diploma zaposlenika u kantonalnim organima uprave, te ustanovama i institucijama u Unsko-sanskom kantonu pronađene su 22 diplome za koje se sumnja da su lažne, te su potom predate istražnim policijskim organima na dalje postupanje.

Ovo je potvrdila Šejla Šarić, koja se nalazi na čelu Koordinacionog tima za borbu protiv korupcije i radi se o tijelu koje je formirala Vlada USK.

Prema njenim riječima, s ovim procesom se započelo krajem protekle godine i plan je da se provjere diplome i kvalifikacije oko 7.000 uposlenika.

Šarićeva prognozira kako će sve procesne radnje biti završene u naredna dva mjeseca.

Kada je riječ o sumnjivim diplomama, istaknuto je kako one pripadaju osobama koje su zaposlene u sektorima pravosuđa, zdravstva i prosvjete.

"Svi ovi slučajevi se nalaze u predistražnim radnjama provjera, policija radi na terenu, uzima izjave i provjerava dokumentaciju. Znači sve se poduzima kako bi se u krajnjem slučaju dokazalo da se radi o krivičnom djelu", istakli su u policiji. Inače, Vlada USK je prije dva mjeseca pokrenula proces provjere diploma, da bi nedavno isto takvo uputstvo izdao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Podsjetimo, za privatne ustanove koje obavljaju obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu u posljednje vrijeme vežu se velike afere o izdavanju lažnih diploma koje su odjeka imale ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van granica države.

Krivično zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini predviđa kaznu zatvora do pet godina za kvalificirani oblik krivotvorenja javne isprave, dok poslodavcima stoji na raspolaganju vanredni otkaz, odnosno otkaz ugovora o radu bez obaveze poštivanja otkaznog roka, ukoliko se dokaže slučaj lažne diplome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije