Obrazovanje

Otvoren Fakultet bezbjednosnih nauka

Otvoren Fakultet bezbjednosnih nauka
Otvoren Fakultet bezbjednosnih nauka

BANJALUKA - Novoosnovani Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci danas je svečano otvoren, čime su stvoreni uslovi za obrazovanje kvalitetnog policijskog i bezbjednosnog kadra.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga istakao je da je Fakultet bezbjednosnih nauka 18. organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci i da će u narednom periodu biti sačinjen prijedlog o broju studenata koji će moći da upišu ovaj fakultet u narednoj školskoj godini.

"Stvoreni su preduslovi da se u okviru Fakulteta razvijaju nauka i istraživanje, kao i mogućnost međunarodne saradnje sa sličnim visokoškolskim ustanovama u regionu, ali i svijetu", rekao je Mataruga novinarima nakon otvaranja Fakulteta.

On kaže da je vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić imenovan na ovu funkciju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i da nije bilo političkog uplitanja.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naglasio je da je proces osnivanja Faklteta bezbjednosnih nauka počeo prije godinu i po i da će Ministarstvo imati kadrove koji će se baviti bezbjednošću i sa naučne strane.

"Na Fakultetu će svoje studije moći da nastave dosadašnji studenti Visoke škole unutrašnjih poslova, po starom ili novom studijskom programu, kao i oni koji su ranijih godina završili tu školu, a žele da nastave obrazovanje", rekao je Lukač.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević naveo je da su ispunjeni svi zakonski uslovi za početak rada Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Ćeranić je napomenuo da je Fakultet nastao transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova, koja je djelovala u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u organizacionu jedinicu Univerziteta u Banjaluci.

"Pitanje bezbjednosti mora se posmatrati u širem kontekstu jer se danas može govoriti o energetskoj, ekološkoj i ostalim vrstama bezbjednosti. Sve ovo mora imati naučni pristup, a izlazni profil koji se stiče završetkom studija je diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike", rekao je Ćeranić.

Osnivanjem ovog fakulteta studenti će dobiti mogućnost daljeg usavršavanja i školovanja na drugom i trećem ciklusu studija, što do sada nije bilo moguće, odnosno biće stvorene pretpostavke za intenzivniji naučni rad na ovoj visokoškolskoj ustanovi, kao i za sprovođenje niza drugih aktivnosti i projekata u vezi sa bezbjednosnom problematikom, ne samo u Srpskoj, nego i u regionu.

Otvaranju Fakulteta prisustvovale su zvanice iz javnog, akademskog i političkog života Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije