Obrazovanje

Otvoren Telegroup Tech Hub

Otvoren Telegroup Tech Hub
Foto: N.N. | Otvoren Telegroup Tech Hub

BANJALUKA - Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci otvoren je TeleGroup Tech Hub koji će studentima omogućiti da kroz plaćenu stručnu praksu dobiju mogućnost da rade na međunarodnim projektima u oblasti razvoja softvera, informacione bezbjednosti, telekomunikacija i elektroenergetike.

COO kompanije TeleGroup Aleksandar Antunović ističe da je Tech Hub “igralište” za one koji žele da se bave modernim tehnologijama.

Navodi da je ideja da TeleGroup kompanija doprinese daljem razvoju IT industrije u lokalu, obezbeđujući jasnu perspektivu za nove generacije inženjera u Republici Srpskoj i da mnogo lakše igra svjetsku utakmicu u IT oblasti.

TeleGroup posluje u 11 zemalja na širem tržištu Evrope i Bliskog istoka i zapošljava 350 ljudi od kojih 100 u Banjaluci.

 Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša kaže da je Tech Hub nastavak dugogodišnje uspješne saradnje koji fakultet ima sa kompanijom TeleGroup.

Zadovoljan je jer je na prezentaciji Tech Haba bio prisutan veliki broj studenata.

To, kaže Blanuša pokazuje interesovanje studenata, da u okviru različitih radionica i kroz programe stažiranja, prošire znanja koja dobiju na fakultetu.

Blanuša posebno ističe važnost toga što će studenti raditi sa inženjerima koji imaju dugogodišnje iskustvo u realizaciji projekata sa domaćim i inostranim kompanijama dopunjujući teorijska znanja stečena na fakultetu sa najboljim primerima svetske prakse. Najavljuje i nastavak obuke za srednjoškolce koji će na ovaj način biti upoznati sa  znanjima koja se stiču na Elektrotehničkom fakultetu.

 Gradonačelnik Banjaluka Igor Radojičić kaže da je Tech Hub odlična stvar i za studente i za fakultet. Oni stiču dodatna i praktična znanja i preko toga direktno ili indirektno dolaze do posla. Radojičić ističe da su usvojene smjernice za izradu urbanističkog plana Grada za narednih 20 godina u kojem je naglašen i potencijal IT tehnologija.

  Gradonačelnik smatra da postoji potencijal i značajno potrebno tržište radne snage. Kaže da  bi se u ovom momentu nekoliko stotina ljudi  vrlo lako i vrlo brzo moglo zaposliti  u ovom sektoru, ali da  nema dovoljno kvalifikovane radne snage. Zato je, neophodna dokvalifikacija, a projekti poput TeleGroup Tech Hub-a doprinose efikasnijem građenju kvalitetnih kadrova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije