SP Qatar 2022.

Obrazovanje

Otvoren skup u Banjaluci: Učesnici u svijetu nauke i istraživanja

Otvoren skup u Banjaluci: Učesnici u svijetu nauke i istraživanja
Foto: Ustupljena fotografija | Otvoren skup u Banjaluci: Učesnici u svijetu nauke i istraživanja
G.M.

BANJALUKA - Naučno-stručni skup "Studenti u susret nauci" (StES), koji je otvoren danas, učesnicima pruža priliku da se upuste u svijet nauke i istraživanja.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin kaže da je ovaj skup jedna od najznačajnijih projektnih aktivnosti koju provodi Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci.

"Tradicija duga 15 godina ukazuje na to da je ovaj skup ozbiljna aktivnost, čija organizacija zahtijeva predan i dugotrajan rad, koji traje šest mjeseci", rekao je Gajanin na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Po njegovim riječima, skup napreduje iz godine u godinu, a o čemu najbolje govori i broj prijavljenih radova, koji raste iz godine u godinu, kao i njihov kvalitet.

"Tradicionalno, po okončanju skupa iz štampe izađe i zbornik radova u kojem su sadržani svi oni radovi koji budu predstavljeni na StES-u. To su inače kategorisani radovi i kao takvi kolegama učesnicima ovog skupa u budućnosti mogu biti referenca za izbor u odgovarajuća saradnička, odnosno nastavnička zvanja", naveo je Gajanin.

Savjetnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željana Jovičić rekla je da su susreti kao što je StES primjer onoga čemu resorno ministarstvo teži u svojim aktivnostima, a to je da se omogući mobilnost mladih ljudi i njihovo uključivanje u naučni rad.

"Što prije mlade istraživače uključimo u taj posao, prije će shvatiti njegovu ljepotu i neće im predstavljati teret i na pravi način će čuvati dostojanstvo profesije", rekla je Jovičićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Vladan Gačić kaže da je za ovogodišnji StES, koji se održava po 15. put, stiglo više od 140 radova.

"Sažeci i radovi sa ovog skupa klasifikovani su u šest naučnih oblasti i to Prirodne nauke, Inženjerstvo i tehnologija, Zdravstvene nauke, Biotehničke-poljoprivredne nauke, Društvene nauke i Humanističke nauke", naveo je Gačić i istakao da je među učesnicima skupa ove godine najviše njih iz zdravstvenih nauka.

"Cilj skupa, koji traje do 19. novembra, jeste prikazati naučna i stručna dostignuća studenata svih ciklusa studija i mladih istraživača starosti do 30 godina, te mogućnost njihove primjene u praksi, kao i određivanje budućeg pravca istraživanja. Ovo je ujedno i prilika da se unaprijedi naučno-istraživački rad studenata u zemlji i regionu, promoviše naučni duh akademske zajednice, razmjenjuju mišljenja i sklapaju nova prijateljstva", kaže Gačić.

Po njegovim riječima, na naučno-stručnom skupu, pored studenata Univerziteta u Banjaluci, učestvuju  i studenti iz Sarajeva, Beograda, Niša, Kragujevcu, Prištine sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Poljske.

Organizator skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, jeste Studentski parlament Univerziteta, dok je suorganizator Univerzitet u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije