Obrazovanje

Ove fraze ne smijete koristiti u naslovima mejlova

Ove fraze ne smijete koristiti u naslovima mejlova
Foto: Ilustracija | Ove fraze ne smijete koristiti u naslovima mejlova

Kako se izboriti s ogromnim brojem različitih poruka koje vam svakodnevno stižu na imejl? Teško je napraviti kategorije i filtere koji će zaista prepoznati važnost svake od njih, ali jedno je sigurno. Ono na šta ćete sigurno uvijek obratiti pažnju jeste naslov, odnosno subject.

Upravo to je ono što definiše dobar prodajni mejl – u tom kratkom redu, od pedesetak karaktera, leži ključ uspjeha. Ako navedete primaoca poruke da je otvori i pročita, smatrajte da ste završili više od 50% posla.

S druge strane, postoje neke „eksplozivne” riječi koje će odbiti ne samo osobu kojoj ste poslali mejl, već i server, koji može prepoznati mejl kao spam. Daćemo vam nekoliko primjera kako biste znali šta da izbjegavate.

„Srijeda”

...ili bilo koji drugi dan u nedjelji. Šta god želite da kažete, sigurno postoji bolji način nego da navedete samo jednu riječ koja će već do sljedeće sedmice postati pravi košmar za traženje kroz sanduče.

Uvijek je poželjno u predmet staviti opis, pa tako, ukoliko vam je u srijedu potreban slobodan dan, možete napisati „promjene smjene u srijedu” ili „slobodna srijeda”. Trudite se da vam naslov mejla uvek sadrži bar dvije ili više riječi, jer u suprotnom ćete uvijek imati problem kada budete pretraživali mejlove, budući da će vam baš ta „srijeda” i svi odgovori na nju praviti nepotrebnu gužvu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ne, ne, ne. Neuredno je i komplikovano, a u nekom trenutku ćete sigurno previdjeti koji je bio originalni naslov. Ukoliko se naviknete na ovakav način komunikacije, preglednost u vašem sandučetu će postati izuzetno loša. Uskoro nećete moći da se snađete među hrpom novih poruka koje vam neprestano stižu.

Ili izbrišite sve i ostavite samo jedno „re:” ukoliko želite da primalac poruke zna da odgovarate na prethodnu poruku, ili jednostavno napišite novi naslov i očistite sve prethodno.

Korišćenje „?????” ili „!!!!!”

Postoji jednostavno objašnjenje zašto ne treba koristiti uzastopne znakove pitanja ili uzvika u naslovu mejla: nepristojno je! Ukoliko u pisanoj komunikaciji i poslovnoj korespondenciji koristite velika slova ili ovakve nizove, rizikujete, jer to može biti protumačeno kao da vičete, a takav utisak sigurno ne želite da ostavite.

Kad je nešto zaista važno, dovoljno je da naznačite u naslovu da je „hitno”. Loša opcija je da pošaljete samo to u naslovu, bez ikakve naznake onoga o čemu se radi. Osjećaj koji izazivaju takve poruke može biti još gori, jer podstiče anksioznost. Potrudite se da izbjegnete ovaj diskurs po svaku cijenu.

„Marko ovdje”

Jovan, Milica, Ivana… Ukoliko šaljete mejlove, ne zaboravite da primalac zna ko ga je poslao čim poruka dospje u sanduče . To što ćete se predstaviti u naslovu mejla ne govori mnogo, a poenta pisanja predmeta mejla jeste da dâ neku osnovnu informaciju prije nego što osoba kod koje je mejl stigao otvori i pročita cijelo elektronsko pismo.

Pročitajte to što ste napisali ili razmislite o poruci koju šaljete, a potom napišite kratak opis toga u naslovu. Ime samo po sebi ne dolazi u obzir, a ovakav postupak govori samo o tome da niste upoznati sa funkcionisanjem servisa za dopisivanje.

Ovo su samo neki početni savjeti koji će vam pomoći da strukturirate svoju poruku i njen naslov tako da zapravo navedete osobu kod koje je ona stigla da je otvori i pročita. Ako zaista želite da ostavite dobar utisak, onda počnite da istražujete najbolje primjere i studije slučaja. Imejl kampanje su nešto što je sada izuzetno aktuelno, a ukoliko je to nešto čime biste se bavili, upišite obuku za komunikaciju na internetu i digitalni marketing i opremite se svim znanjima i alatima koji će vam biti potrebni da biste se upustili u taj posao. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije