Obrazovanje

Pratite nas na Google news

PISA globalno istraživanje obrazovanja prvi put obuhvatilo i BiH

PISA globalno istraživanje obrazovanja prvi put obuhvatilo i BiH
Foto: Ilustracija | PISA globalno istraživanje obrazovanja prvi obuhvatilo i BiH
N.N.

Rezultati međunarodnog PISA istraživanja u obrazovanju, koje se svake tri godine provodi na globalnom nivou među ciljanom dobnom grupom, biće predstavljeni trećeg decembra, saopšteno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Opsežan proces PISA istraživanja za 2018. godinu proveden je u gotovo 80 zemalja/ekonomija svijeta, a među njima se, po prvi put, našla i Bosna i Hercegovina.

"PISA nam odgovara na upit u kojoj su mjeri naši učenici, nakon završenoga obveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, PISA mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kakvoće obrazovnih sustava i politika. No, uz konkretne brojčane pokazatelje, jednako važan ishod PISA istraživanja su preporuke, na temelju kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti  učinkovitijima one segmente obrazovanih sustava koji budu ocijenjeni manjkavima", izjavila je Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO), pod čijom je mjerodavnošću i organizovano PISA istraživanje u BiH.

Iz Agencije je najavljeno da je ovo najveći događaj za bh. obrazovanje u posljednje dvije decenije.

Predstavljanje izvještaja biće održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, uz prisustvo predstavnika ministarstva obrazovanja, predstavnika državnih institucija, međunarodnih partnera, medija i stručne javnosti.

"Ne čudi što i domaća javnost, ali i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, a kojima je u središtu pozornosti unaprjeđenje obrazovanja, pozorno prate ovaj proces i željno iščekuju objavu konačnih rezultata. Objava PISA rezultata, naime, predstavlja jedinstvenu priliku za obrazovne vlasti u BiH da dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje, na temelju kojih će moći unaprijediti obrazovne politike. Brojne razvijene države, upravo na temelju PISA rezultata, stalno usavršavaju školske sustave. Temelj svakoga uspješnog društva jest ulaganje u mlade i nepovrjedivo je pravo učenika, roditelja, prosvjetnih djelatnika i javnosti zahtijevati vrhunsko obrazovanje za našu djecu koju moramo pripraviti za svijet koji se stalno i ubrzano mijenja", poručila je Stojkićeva, napominjući da očekuje da će objava rezultata međunarodnog PISA istraživanja otvoriti konstruktivna pitanja i potaknuti neophodne promjene u obrazovnom procesu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije