Obrazovanje

Pa­ra­doks u USK: Ma­nje uče­ni­ka, a vi­še pros­vje­ta­ra

Pa­ra­doks u USK: Ma­nje uče­ni­ka, a vi­še pros­vje­ta­ra
Pa­ra­doks u USK: Ma­nje uče­ni­ka, a vi­še pros­vje­ta­ra

BI­HAĆ - Iako je u obra­zo­vnim us­ta­no­va­ma na po­dru­čju USK iz go­di­ne u go­di­nu sve ma­nje uče­ni­ka, is­to­vre­me­no se po­ve­ća­va broj pros­vje­tnih ra­dni­ka, po­ka­za­li su re­zul­ta­ti kon­tro­le ko­ju je pro­ve­la in­spe­kci­ja za obra­zo­va­nje u ovom kan­to­nu.

Hu­se­in Ro­šić, pre­mi­jer USK, is­ti­če ka­ko je ri­ječ o pa­ra­do­ksal­nom po­dat­ku ko­ji na­po­sli­jet­ku ima i ne­ga­ti­vne fi­nan­sij­ske efe­kte po bu­džet­sko po­slo­va­nje. "Pre­ma sa­daš­njim pro­cje­na­ma, ovo­go­diš­nji bu­džet za obra­zo­va­nje bi­će pre­ma­šen za oko dva mi­li­ona u odno­su na plan, a gla­vni ra­zlog to­me su no­vi ra­dni­ci u obra­zo­va­nju. U ova­kvim okol­nos­ti­ma, ka­da pro­vo­di­mo mje­re ra­ci­ona­li­za­ci­je i stro­ge šte­dnje, to je ne­do­pus­ti­vo", is­ta­kao je Ro­šić.

On je do­dao ka­ko je di­re­kto­ri­ma svih obra­zo­vnih us­ta­no­va u ovom kan­to­nu na­lo­že­no da dos­ta­ve po­dat­ke o bro­ju za­po­sle­ni­ka ka­ko bi se ut­vrdio nji­hov ta­čan broj.

Mi­nis­tar obra­zo­va­nja u Vla­di USK Mu­ha­med Ra­mić is­ta­kao je ka­ko je evi­den­tno da je ve­li­ki broj pros­vje­tnih ra­dni­ka za­po­slen mi­mo odo­bre­nja re­sor­nog mi­nis­tar­stva.

"Pos­ta­vi­li smo se­bi za­da­tak da do na­re­dne škol­ske go­di­ne ure­di­mo sve po va­že­ćim pe­da­go­škim stan­dar­di­ma i da na ne­ki na­čin zbri­ne­mo je­dan broj pros­vje­tnih ra­dni­ka ko­ji će sa­svim iz­vje­sno bi­ti te­hno­lo­ški vi­šak", is­ta­kao je Ra­mić.

Za pre­ko­mjer­no za­poš­lja­va­nje u obra­zo­va­nju on sma­tra od­go­vor­nim svo­je pret­ho­dni­ke ko­ji, ka­ko ka­že, ni­su po­sve­ti­li do­vo­ljno paž­nje ovom pro­ble­mu. Za­ni­mlji­vo je da su se u pro­te­klih šest mje­se­ci, zbog čes­tih re­kon­stru­kci­ja, pro­mi­je­ni­la tri mi­nis­tra obra­zo­va­nja u Vla­di USK. Dras­ti­čan pad bro­ja uče­ni­ka na po­dru­čju USK naj­bo­lje ilus­tru­je po­da­tak da je ove go­di­ne u prve ra­zre­de osno­vnih ško­la upi­sa­no 200 uče­ni­ka ma­nje u odno­su na pro­te­klu go­di­nu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije