Obrazovanje

Pedagozi prijete prekidom školskih sportskih takmičenja

Pedagozi prijete prekidom školskih sportskih takmičenja
Foto: Ustupljena fotografija | Pedagozi prijete prekidom školskih sportskih takmičenja

BIHAĆ - Pedagozi fizičkog vaspitanja u Unsko-sanskom kantonu obustaviće u narednom periodu organizaciju svih školskih sportskih takmičenja učenika, a razlog je, kako ističu, diskriminatorski odnos Ministarstva obrazovanja, sporta i kulture USK prema njihovom radu.

Ovakva odluka donesena je od strane Društva pedagoga fizičkog odgoja USK, a razlog je što je nadležno kantonalno ministarstvo uručilo priznanja i novčane nagrade najboljim nastavnicima i profesorima koji su sa učenicima ostvarili zapažene rezultate na školskim takmičenjima od kantonalnog do međunarodnog nivoa u prošloj godini, a time nisu bili obuhvaćeni pedagozi fizičkog odgoja.

Štoviše, oni su ostali bez ikakvih nagrada i priznanja, uprkos respektabilnim rezultatima koje su postigli u radu s učenicima, kaže Edin Jakupović, predsjednik udruženja koje okuplja nastavnike i profesore fizičkog vaspitanja u općini Sanski Most.

"Nikada do sada nije zabilježena ovakva praksa i naravno da se osjećamo diskriminisanim. Zašto su izostavili samo nas, niko ne zna, sada oni odgovornost prebacuju na Pedagoški zavod USK. Kada uzmete druge predmete, pri čemu ne želim da omalovažavam ničiji rad, nastavnici ili profesori pripremaju jednog ili nekoliko đaka, a mi smo svojim radom obuhvatili preko 8.000 učenika. Pri tome, rezultati koje smo postigli na svim nivoima takmičenja su impresivni", kaže Jakupović.

Ističe kako se danas fizičkom odgoju i vaspitanju učenika u svijetu pridaje velika pažnja zbog načina života i okolnosti u kojima odrastaju najmlađi.

"Kod nas se uveliko razmišlja i planira o uvođenju famoznog trećeg časa fizičkog vaspitanja i to su već uradili neki kantoni. Također, predlaže se da se pedagozi fizičkog vaspitanja angažuju već u nižim razredima osnovne škole, jer je činjenica da učitelji i učiteljice ne mogu adekvatno odgovoriti ovom zadatku. Djeca u više razrede dolaze sa tjelesnim deformitetima zbog fizičke neaktivnosti i sadašnjeg načina života", objašnjava Jakupović te kao ilustraciju navodi kako je u školama u Sloveniji svaki dan uvedeno fizičko vaspitanje.

U Društvu pedagoga tjelesnog odgoja USK nadaju se kako će se o svemu uskoro očitovati nadležno kantonalno ministarstvo te da će nepravda prema njima biti ispravljena. Do tada se sportska takmičenja učenika neće odvijati.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije